Hoofdrol architecten bij herstel aardbevingsschade

Nieuws

Hoofdrol architecten bij herstel aardbevingsschade

Door: Peter de Winter | 25-09-2018

De NCG krijgt van minister Wiebes een vrijbrief om woningherstel in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk vlot te trekken, meldt Trouw. Probleem daarbij is dat versterkingsadviezen door constructeurs zonder esthetisch besef gemaakt worden. Dat leidt tot ergernis van Fons Verheijen tot een onacceptabel eindresultaat. Daarom bepleit hij namens Stichting ArchiScienza een hoofdrol voor de ontwerpkracht van architecten bij de hersteladviezen.

Met de toezegging van minister Wiebes van economische zaken en klimaat kan de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) verder met contracten sluiten en afspraken maken met huizenbezitters. Zo moet de versterkingsoperatie, die deels stil is komen te liggen, weer op gang komen, aldus Trouw.

Carte blanche voor de versterkingsoperatie

De minister zegde ook toe dat het Rijk zorgt dat alle kosten worden betaald, zo nodig door de overheid zelf. Naast de ‘carte blanche’ voor de versterkingsoperatie spraken de bestuurders af dat het Staatstoezicht op de Mijnen voortaan gaat vaststellen welke woningen onveilig zijn. Voorheen deed de Nam dat.

Uitsluitend constructeurs

Tot zover het goede nieuws. Maar in Oost-Groningen lopen volgens architect en oud-hoogleraar architectural engineering TU Delft Fons Verheijen veel dingen fout. Zijn grote ergernis is dat de versterking van de duizenden woningen in het aardbevingsgebied uitsluitend aan constructeurs en ingenieursbureaus zonder esthetisch besef wordt overgelaten. Die toucheren miljoenen terwijl ze niet alleen een versterkingsplan maken, maar ook ontwerpen en dat kunnen ze volgens Verheijen helemaal niet.

Context en ruimtelijkheid

‘Het woord architect komt überhaupt niet in de plannen voor, maar mijn grootste bezwaar tegen de huidige aanpak, is dat de bewoners helemaal niet meetellen, terwijl ze als rechtstreeks betrokken partij toch echt de opdrachtgever zou moeten zijn. Daarnaast ontbreekt de ontwerpkracht van de architect en zijn de versterkingsplannen objectgebonden. Er wordt alleen naar de woningen gekeken en niet naar de context en de ruimtelijkheid.’ Lees hier verder hoe Stichting ArchiScienza de bewoners van het dorpje Krewerd te hulp te schoot en een hoofdrol voor de ontwerpkracht van architecten wist te bepleiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.