Hoogbouw Rembrandtkade opnieuw bekeken

Hoogbouw Rembrandtkade opnieuw bekeken

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-07-2008

Een compleet nieuwe onafhankelijke commissie gaat de zes bestaande plannen voor hoogbouw op het oude ijsbaanterrein aan de Rembrandtkade in Deventerbeoordelen.

De zes betrokken ontwikkelaars en architecten zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de nieuwe procedure. De combinaties moeten begin augustus laten weten of zij akkoord gaan met de aanpak en met de samenstelling van de nieuwe beoordelingscommissie.

Belangenverstrengeling
De ontwerpen moeten opnieuw worden beoordeeld, nadat in maart bleek dat drie van de zeven leden van de eerdere beoordelingscommissie een connectie hadden met de ontwikkelaars Bemog/Le Clerq. In samenwerking met het Amerikaanse SOM Architects tekende Bemog/LeClerq voor Room with a View, het ontwerp dat als beste werd beoordeeld.

De aanvankelijke nummer twee, Matser Projectontwikkeling/Amvest, tekende daags nadat de winnaar bekend werd protest aan tegen de gang van zaken.

Nieuw
Juristen adviseerden onmiddellijk om een nieuwe commissie samen te stellen. Uiteindelijk is nieuwe commissie compleet. Voorzitter is Geert Dewulf, hoogleraar Construerende Technische Wetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede. Verder bestaat de commissie uit (landschaps)architecten en stedenbouwkundigen.

Geen van de leden komt uit Deventer. De gangen van de leden van de commissie zijn uitgebreid nagegaan. Ook moesten zij schriftelijk verklaren in de afgelopen vijf jaar geen banden (direct of indirect) te hebben gehad met de zes ontwikkelingscombinaties. “We hebben alles gedaan om een herhaling te voorkomen”, zegt Adema.

Ongewijzigde vorm
De nieuwe commissie wil eind september een keuze maken voor één van de zes ontwerpen. Vervolgens is het woord aan burgemeesters en wethouders en later in het najaar aan de gemeenteraad.

De hoogbouw-ontwerpen worden overigens in ongewijzigde vorm beoordeeld aan de hand van de criteria die ook al golden bij de eerdere procedure. “Het is misschien opmerkelijk, maar niet vreemd”, zegt Adema. “Een rechter beoordeelt in hoger beroep ook vaak een zaak op basis van dezelfde feiten. De commissie bestaat uit experts. We zullen zien of zij tot eenzelfde, of juist een ander, oordeel komen.”

Bron: De Stentor

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Procedure hoogbouw Deventer moet over
Room with a View op locatie oude ijsbaan
Drie ontwerpen Zandweerd favoriet bij politiek
Deventernaren praten mee over Zandweerd

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.