Hoogste houten gebouw staat in Noorwegen

Nieuws

Hoogste houten gebouw staat in Noorwegen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-03-2019

Het hoogste houten gebouw ter wereld is geopend. De Mjøstårnet gelegen in Brumunddal in Noorwegen, heeft 18 verdiepingen en is 85,4 meter hoog. Het gebouw bevat een hotel, appartementen en kantoorruimten.

Hoogste houten gebouw

De Mjøstårnet symboliseert het milieuvriendelijke denken in de bouw en het levert bewijs dat ook hoge gebouwen met hout kunnen worden gebouwd. De ontwerpopdracht om zo’n hoog houten gebouw te maken was een positieve uitdaging voor Øystein Elgsaas, architect en partner bij Voll Arkitekter. “We willen anderen inspireren om op dezelfde manier te bouwen”, zegt Elgsaas.

Constructie en gevel gemaakt van hout

De structuur is vergelijkbaar met die van traditionele gebouwen, maar de afmetingen van de elementen zijn veel groter dan normaal . Zowel de constructie als de gevel van de Mjøstårnet zijn gemaakt van hout. De dragende constructie bestaat uit gelamineerde kolommen, balken en diagonale balken, die goed passen bij hoogbouw. De eerste tien verdiepingen zijn gemaakt van geprefabriceerde houten elementen. De vloeren op de bovenste verdiepingen zijn gemaakt van beton, om te voorkomen dat het gebouw gaat zwiepen.

Lokale houtproducten

Het doel was om te bouwen met duurzame, lokale houtproducten en lokale leveranciers. Naast Noors gelamineerd hout en CLT maakt het gebouw gebruik van Kerto LVL-producten die worden geleverd vanuit Finland.

Gelamineerd fineerhout

Kerto LVL (gelamineerd fineerhout) van Metsä Wood is gebruikt als onderdeel van de vloerelementen die geproduceerd zijn door Moelven Limtre. “Als fabrikant van gelamineerd hout streven we ernaar zo veel mogelijk onze eigen materialen te gebruiken. Kerto LVL is echter een perfect materiaal voor de bovenplaat en eindbalken”, aldus Rune Abrahamsen, CEO van Moelven Limtre. “Het is een licht en zeer recht materiaal en garandeert daarmee een productie zonder vertragingen. De kwaliteit van het product is erg goed”, gaat Abrahamsen verder.

Duurzaamheid

“Kerto LVL heeft ons geholpen om de Mjøstårnet zo duurzaam mogelijk te maken”, zegt Abrahamsen en hij kijkt uit naar nieuwe hoogbouwprojecten. Nu steden wereldwijd blijven uitbreiden, groeit de vraag naar meer duurzame constructies en houtgebruik speelt daarbij een belangrijke rol.

Beeld: Metsä Wood

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.