Hoogste punt BUUR Utrecht bereikt

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Hoogste punt BUUR Utrecht bereikt

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-03-2023

Met de opleveringen van de eerste appartementen al langzaam in zicht, werd eind februari een bijzondere mijlpaal gevierd op de bouwplaats van BUUR in Leidsche Rijn. ERA Contour bereikte namelijk met het storten van de vloer van de 9e verdieping het hoogste punt van de bouw.

BUUR is de naam van de ontwikkeling van Wonam, Mitros en Portaal aan de zuidkant van ons stedenbouwkundige plan Leidsche Rijn Centrum. Het project bestaat uit drie gebouwen met in totaal 454 appartementen, waarvan 314 voor de sociale huur en 140 voor de middenhuur. Verder is er een parkeergarage onder een deel van de gebouwen en op de begane grond zijn verschillende voorzieningen. De architectenbureaus Dam & Partners, NwA Architecten en Jo Coenen Architects & Urbanists ontwierpen elk een deel van het complex.

Elk van de woongebouwen binnen het blok is zodanig gedifferentieerd dat ze zich profileren als goed gedefinieerde, autonome gebouwen. Ze hebben elk hun eigen voordeur en ontsluiting en nemen een logische plek in binnen de 3 stedelijke blokken. In Buur wordt ontmoeten gestimuleerd; vandaar dat de verschillende woningtypes door elkaar voorkomen. De collectieve tuinen in de bouwblokken dragen hier ook aan bij. De gebouwen huisvesten naast de woningen ook commerciële ruimtes op de begane grond. Deze worden verhuurd aan winkels en cafés die allen een duidelijk ambachtelijke signatuur hebben.

Duurzaam

De gebouwen zijn in hoge mate duurzaam; er is een prachtige MPG score behaald van 0,63 Euro/ m2/jaar. De impact op het milieu is dus laag! Ook de GPR-score is mooi met een waarde van 7,7 en er wordt voldaan aan BENG 1. Aangezien de buitengevel van houtskeletbouw gemaakt is en de verdiepingsvloeren in de plint van het gebouw eenvoudig te demonteren zijn wordt op een aantal cruciale fronten ook aan aanpasbaarheid en circulariteit gedacht.

Richting oplevering

De eerste appartementen van deze gebouwen worden in de zomer van 2023 opgeleverd aan Wonam, Portaal, Woonin en Woonhave. In het voorjaar van 2024 worden ook de appartementen van het derde woongebouw opgeleverd. 

Afbeeldingen: ERA Contour en Jo Coenen Architects & Rubanists

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.