Hoogste punt Depot Boijmans Van Beuningen

Nieuws

Hoogste punt Depot Boijmans Van Beuningen

Door: Petra Starink | 04-09-2019

Het hoogste punt van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is bereikt. 39,5 meter hoog is het spiegelende gebouw, ontworpen door MVRDV. Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste volledig publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, opent in 2021 de deuren. 

Renovatie en vernieuwen

Vanaf 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen in transit. Het museum gaat grootschalig renoveren en vernieuwen. In 2017 werd de eerste paal geslagen voor het Depot. In januari 2018 was de bekisting van de wand van de begane grond gerealiseerd. Alle 64 elementen van ongeveer zes meter hoog werden in een cirkel geplaatst. In april van dat jaar werden de stalen kolommen in beton gestort. Dat maakt de kolommen sterk genoeg om de zware vloeren te dragen. Ook waren vanaf dat moment de eerste buitenwanden zichtbaar aan de binnenzijde nu de bekisting was verwijderd. Steigers voor de vloer van de eerste verdieping werden opgebouwd. In juni volgde de presentatie van een model op ware grootte van de spiegelende glasgevel. De gemeente geeft akkoord aan BAM om de spiegelpanelen te laten produceren.

Spiegelglas

In juli 2018 was de vloer van de eerste verdieping gestort en startte de bouw van de verdiepingen. In augustus controleerden architectenbureau MVRDV, bouwbedrijf BAM en Gemeente Rotterdam in China de kwaliteit van het spiegelglas. De eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap werd eind april in het atrium geïnstalleerd, de andere trappen volgden. April 2019 startte de fase van het monteren van de spiegels op de gevel. Het laatste prefab ringelement werd half juni geplaatst op de vijfde etage van het depot; de cirkel is gesloten. Vanaf de eerste paal zijn er 562 dagen gewerkt tot dit moment.

Collectie van 151.000 kunstwerken

Met de opening van Depot Boijmans Van Beuningen in 2021 wordt de collectie van 151.000 kunstwerken van Museum Boijmans Van Beuningen toegankelijk voor bezoekers. Zij hebben de keuze om het depot met of zonder rondleider te betreden en kijken achter de schermen mee naar de activiteiten van een museum .
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.