Hoogste punt Galaxy Tower bereikt

Hoogste punt Galaxy Tower bereikt

Actualiteiten, Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-12-2021

Afgelopen week is het hoogste punt bereikt van de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein in Utrecht. De oorspronkelijke planning was om het gebouw in de zomer van 2021 op te leveren, maar eerder bleek al dat dit niet haalbaar was. De nieuwe geplande einddatum ligt in de nazomer van 2023.

De Galaxy Tower is onderdeel van CU2030 en heeft de hoogte van 90 meter inmiddels bereikt. In deze tower komt op de onderste acht verdiepingen het 4-strerren Amrâth hotel met 250 kamers. De fitness en wellness faciliteiten en het restaurant van het hotel zullen ook beschikbaar zijn voor de bewoners van de 330 appartementen voor het Spoorweg Pensioenfonds die op de 22 verdiepingen boven het hotel komen. In de kelder komt een parkeergarage.

Architect

Architect Tangram Architekten geeft aan: “Galaxy gaat visueel een dubbele rol vervullen. Het is een grootstedelijk gebouw met een schaal die kan aansluiten bij zowel de kantorenomgeving van het Jaarbeursplein als bij de nieuwe woonwijk. Om een schaaltransitie te bereiken heeft de toren gestapelde bouwvolumes van verschillende afmetingen.

De keramieke gevel is rijk gedetailleerd en op meerdere niveaus zijn er daktuinen met prachtig uitzicht over de stad. Met een vrijwel geheel open plint met functies als horeca en kleine winkels creëert het rondom verblijfskwaliteit. De grote hotellounge, gericht op het Jaarbeursplein, kan met recht beschouwd worden als ‘vestibule voor de stad. Dankzij de in de gevel geïntegreerde zonnepanelen zal het energieverbruik van de toren spectaculair laag zijn. Uiteraard voldoet het gebouw aan de nieuwe duurzaamheidseisen van de gemeente Utrecht voor het nieuwe ‘Healthy Urban Quarter’.”

Uitgesteld feestje

Hoewel het bereiken van het hoogste punt gepaard moest gaan met een feestje, is dit vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. Alle bouwvakkers die aan de toren werken, werden wel verrast met een feestelijke maaltijd op de bouwplaats. Op een later moment worden ze alsnog in het zonnetje gezet als dank voor hun werk, laat Amrâth weten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.