Hoogste punt voor gebouw De Tribune

Hoogste punt voor gebouw De Tribune

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-04-2009

De Tribune, landmark van de nieuwste woonwijk van Amsterdam, Laan van Spartaan, bereikte deze week het hoogste punt. Het gebouw, van de hand van Claus en Kaan, staat in veel opzichten model voor Laan van Spartaan: opvallende architectuur en één gebouw huisvest diverse zeer uiteenlopende functies, zoals studentenwoningen, een klimhal en ouderenwoningen. Tot slot is het een zeer innovatief gebouw: duurzaam en door zijn vorm een slimme geluidswal voor de woonwijk er achter.

Grillig
De bouw van de Tribune is een jaar geleden gestart. Naar verwachting wordt het in de loop van 2010 in gebruik genomen. Zowel door zijn opvallende, grillige vormen als door de lengte van 150 meter en hoogte van 44 meter gaat De Tribune een markant herkenningspunt voor Laan van Spartaan langs de Ringweg A10 vormen.

1 april
De afgelopen dagen kwamen veel reacties binnen op het voornemen om de grootste openlucht klimwand van Europa aan de Tribune te bevestigen tegen de kale kopgevel van 44 meter hoogte aan de zuidzijde. Tijdens de feestelijke ‘opening’ onthulden alpinisten op meer dan 30 meter echter een banier met de melding van 1 april. Een grap die de vele aanwezigen wel konden waarderen.

Wellicht krijgt deze grap toch nog een serieus vervolg. Er wordt nu onderzocht of het mogelijk is om gedurende bepaalde dagen hier echt een klimwand met professionele begeleiding te realiseren. Over enkele weken is hier meer duidelijkheid over.

Clubhuis
De Tribune is het tweede gebouw van Laan van Spartaan dat in ontwikkeling is. Eerder kwam al het opvallende clubhuis van VVA/Spartaan gereed. Deze voetbalclub heeft een prominente plek in het hart van Laan van Spartaan gekregen. De komende jaren start ook de bouw van de noord- en zuidstrook. Daarin komen onder meer koop- en huurwoningen, onderwijsvoorzieningen, zorwoningen, studentenwoningen, een sporthal, een podium voor het Stedelijke Jongerenwerk Amsterdam en een vestiging van Circus Elleboog.

Over circa vijf jaar wordt de hele wijk naar verwachting opgeleverd. Laan van Spartaan wordt ontwikkeld door Bouwfonds Ontwikkeling en Ymere, in nauwe samenwerking met het stadsdeel Bos en Lommer.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.