Horecapaviljoen Noest door Korfker Architecten

Nieuws

Horecapaviljoen Noest door Korfker Architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-08-2018

Het ontwerp voor het horecapaviljoen Noest op de Deel in Emmeloord-Centrum is van Korfker Architecten. Zij wonnen de prijsvraag die uitgeschreven werd door de gemeente Noordoostpolder voor het ontwerp van een nieuw horecapaviljoen. Het gebouw dat een houten gevelbekleding krijgt lijkt op een barak zoals die in de polders stonden in tijden van de drooglegging.

Indeling horecapaviljoen

De indeling van het horecapaviljoen is zo ontwikkeld dat het meebeweegt met het ritme van de dag. Het kasvolume op de kop van het gebouw is ontworpen als loungeruimte waar men de dag start. Naar mate dag vordert rukt de activiteit verder op in de rest van het restaurant. De kas biedt een beschutte plek om ook buiten het terrasseizoen een buitenbeleving aan te kunnen bieden.

Vides

De open structuur van het gebouw met de grote vides creëert een ruimte die uitnodigt tot een levendig gebruik. Beneden en boven staan volop in verbinding met elkaar. Door de koppeling met de kelder met microbrouwerij en de open keuken wordt het ambachtelijke van de bereiding van eten en drinken onderstreept.

Gevel van hergebruikt hout

In de architectuur van het paviljoen werd geput uit de gebouwtypologie van de allereerste polderbebouwing: de karakteristieke houten barakken van waaruit boerenzonen met de schop de pas drooggevallen polder introkken. Met het gebruikte materiaal onderstreept Korfer nog eens de geschiedenis van de polders. De gevel wordt bekleed met hergebruikt duurzaam hout dat in een eerder leven al verweerd is geraakt. Deze houten gevelbekleding loopt ook door in het dak zodat de vorm abstract en krachtig is en tegelijk herkenbaar als moderne architectuur. Als tegenhanger van het hout wordt de gevel doorsneden met glas. Op deze manier ontstaat een maximaal transparant volume die in zijn textuur rust en eenvoud uitstraalt.

Naam project: Horecapaviljoen Noest
Locatie: Emmeloord
Ontwerp: Korfker Architecten
Projectarchitect: Gerben ter Horst
Projectteam: Gerben ter Horst, Robin Frings en Harm Korfker
Opdrachtgever: KvLg Ontwikkeling B.V.
Aannemer: Bouwbedrijf Doorn Emmeloord
Start bouw: begin 2019
Oplevering: juni 2020
Beeld: Henk van de Giessen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.