Horecapaviljoen op de Deel ode aan pioniersgeschiedenis Noordoostpolder

Nieuws

Horecapaviljoen op de Deel ode aan pioniersgeschiedenis Noordoostpolder

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-10-2021

In het centrum van Emmeloord staat een iconisch horecapaviljoen ontworpen door KHV Architecten. Het ontwerp van het paviljoen is geïnspireerd op de geschiedenis van de Noordoostpolder, waar pioniers in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een nieuwe samenleving opbouwden.

Prijsvraag

In 2018 schreef de gemeente Noordoostpolder een prijsvraag uit voor het ontwerpen en ontwikkelen van een horecapaviljoen op de Deel, het centrale plein in Emmeloord. Het plan van KHV kwam op alle fronten als overtuigende winnaar naar voren. “Een eigenwijs pand, een nieuw beeldmerk en toch ingetogen”, aldus de jury.

Gebouwtypologie van eerste polderbebouwing

In de architectuur van het paviljoen werd geput uit de gebouwtypologie van de allereerste polderbebouwing: de karakteristieke houten barakken van waaruit boerenzonen met de schop in hun handen de pas drooggevallen polder introkken om sloten te graven. In zijn massa vormt het paviljoen een wand die het cultuur- en horecaplein op een natuurlijke wijze begrenst. De krachtige vorm opent zich in de lengterichting en transformeert tot een kasachtig volume op de kop. Zo verbeeldt de vorm de ontwikkeling vanaf de inpoldering tot de hedendaagse, moderne vormen van landbouw.

Gevel bekleed met hergebruikt duurzaam hout

De materialisatie onderstreept die relatie met de poldergeschiedenis. De gevel is bekleed met hergebruikt duurzaam hout dat in een eerder leven al verweerd is geraakt. Deze houten gevelbekleding loopt ook door in het dak zodat de vorm abstract en krachtig is. Als tegenhanger van het hout wordt de gevel doorsneden met glas als materialisatie van het heden en de toekomst. Op deze manier ontstaat een maximaal transparant volume met een herkenbare vormentaal die in zijn textuur rust en eenvoud uitstraalt.

Circulair

De materiaalkeuze maakt dit iconische paviljoen ook bijzonder duurzaam en circulair. Naast de planken van hergebruikt hout op de gevel is een belangrijk deel van het gebouw opgebouwd uit hernieuwbare grondstoffen. De constructie bestaat uit houten spanten, de verdiepingsvloer is van massief hout en de wand- en dakdelen bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouwelementen.

Het paviljoen biedt onderdak aan twee horecaconcepten. Een familierestaurant en een grandcafé. In mei 2021 is het paviljoen in gebruik genomen.

Projectgegevens

ProjectHorecapaviljoen De Deel
LocatieEmmeloord
Programma/functieHoreca
ArchitectenbureauKHV Architecten, Emmeloord en Kampen
ProjectarchitectGerben ter Horst
ProjectteamGerben ter Horst, Robin Frings, Harm Korfker, Theo Weijs en Albert Dunning
Opdrachtgever(s)Evertsen Bouw BV, Zwolle
HoofdaannemerEvertsen Bouw BV, Zwolle
Opleveringmei 2021
FotograafJonathan van Dijk, Sterker in Beeld
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.