HOUTbaar: Modulaire woningbouw in hout

Nieuws

HOUTbaar: Modulaire woningbouw in hout

Door: Petra Starink | 30-06-2020

HOUTbaar is een uniek concept en maakt modulaire woningbouw in hout op grote schaal mogelijk. De eerste prototypes zijn gemaakt in 2 varianten: HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT en is een concept van ERA Contour, Hazenberg Bouw, en Koopmans Bouwgroep, dit in samenwerking met Sustainer Homes en The New Makers. De partijen zijn samen verenigd in het TBI WOONlab. De eerste 4 houten huizen worden gerealiseerd in de wijk de Nieuwe Es in Hengelo. In Rotterdam komen de eerste lofts.

HOUTbaar is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen. Rudy van Gurp, Hoofd van TBI WOONlab zegt : “Modulair bouwen in hout is nu nog een uitzondering maar niet meer voor lang, daarvan zijn wij overtuigd. We zochten naar oplossingen om dit opschaalbaar en dus betaalbaar te maken voor corporaties en beleggers in het middensegment. Samen met partners Sustainer Homes en The New Makers hebben we de krachten gebundeld om die uitdaging aan te gaan.

HOUTbaar LOFT

De loft is 3,5 meter breed, waardoor er exact drie huizen naast elkaar passen op een kavel. Een loft telt 32 vierkante meter woonoppervlakte. “Die is ontwikkeld voor starters en singles. Maar we maken hem zo dat je hem makkelijk kunt uitbreiden naar 80 vierkante meter met twee verdiepingsvloeren,” zegt Rudy van Gurp. Het concept HOUTbaar is gebaseerd op twee principes: 1) hout is CO2-positief en hernieuwbaar bouwmateriaal. En 2) hout is geschikt voor échte systeembouw, waarbij je het hele huis volledig remontabel maakt.

HOUTbaar huis

“In het geval van HOUTbaar HUIS hebben we het over een reusachtige legosteen, een slimme bouwmodule waar alles wat je voor woningbouw nodig hebt al kant-en-klaar in zit. Bij HOUTbaar LOFT bestaat de remonteerbaarheid uit slimme, mecano-achtige verbindingen, waardoor je allerlei houten componenten eindeloos in- en uit elkaar kunt klikken. Je maakt niet alleen het huis zelf, maar óók het hele interieur flexibel, vernieuwbaar en vervangbaar. Zo kun je vloeren, trappen en wanden simpelweg inklikken.

Eerste 4 houten woningen

In de Nieuwe Es in Hengelo worden de eerste 4 houten rijwoningen met vier verschillende installatieconcepten gerealiseerd. Een woning van het concept HOUTbaar HUIS wordt onder ideale geconditioneerde omstandigheden en met digitale precisie geprefabriceerd en bestaat uit houten LVL-delen. De montage van het casco op locatie kan daardoor met één week gereed zijn. De woningen zijn 100% remontabel, stikstofneutraal en energie-positief. De gevels en het interieur zijn aan te passen. Een houtbare woning kan in series van twee of meer worden geleverd voor een prijs die nagenoeg gelijk is aan vergelijkbare gezinswoningen die volgens de bekende bouwmethoden worden gerealiseerd.

Lees ook:

Pilot in Eindhoven

“Vanuit het TBI WOONlab zijn we altijd op zoek naar betekenis voor de klant. Zo horen en zien wij nu overal in de markt vraag naar circulaire woningvormen die een minimale ecologische footprint achterlaten. Daarnaast is er in Nederland een enorme woningbehoefte. Na Hengelo en Rotterdam starten we ook in Eindhoven met een pilot,” zegt Ingeborg Verheijen, directeur van Hazenberg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.