Houten installatie Rain Amplifier bootst regen na

Nieuws

Houten installatie Rain Amplifier bootst regen na

Door: Petra Starink | 16-09-2020

In de bosrijke omgeving van het Sint-Arnolduspark in België is de Rain Amplifier te vinden, een openluchtpodium en installatie die regen nabootst. Het ontwerp is van Matthijs la Roi Architects. Het podium is bedoeld voor openluchtoptredens waarbij een koepel met een regeneffect fungeert als een scenografische achtergrond. De Rain Amplifier maakt deel uit van het ‘Contrei Live’ kunstenparcours dat 16 land art-interventies omvat in de regio van Zuid-West-Vlaanderen waar bezoekers uitgenodigd worden om na te denken over het belang van water in het landschap.

Het Sint-Arnolduspark op de Tiegemberg in Anzegem werd eind 19e eeuw aangelegd. Het bedevaartsoord is genoemd naar Arnoldus, een van de weinige Vlaamse heiligen, die omstreeks 1040 in Tiegem is geboren. Het natuurlijke bronwater zou er helende krachten hebben.Door middel van een fontein wordt dit water aangeboden aan bezoekers. De waterfontein is een van de vele historische objecten die in het park zijn gebouwd, waaronder katholieke kapellen, kunstmatige grot structuren, rustieke cement bruggen, een reeks vijvers en een calvariekruis.

Rol van de regen en de natuur

De Rain Amplifier bevindt zich in het midden van deze eclectische samensmelting van folies en waterelementen. Het project geeft een nieuw focuspunt binnen het park door het aanbieden van de nieuwe podium functie. Het regeneffect is bedoeld om de bezoeker aan te moedigen na te denken over hun relatie met regen en de rol die regen speelt in de samenleving en de natuur.

Gevelbekleding van ceder

Geometrisch bestaat het project uit een halve koepel met een expressief ornamenteel interieur. Deze vormentaal dient als een verwijzing naar de katholieke architectuur die in het park bestaat. Binnen de koepel wordt een kunstmatige regenbui geproduceerd via een netwerk van verborgen buizen en spuitmonden. De versterking van het geluid van de regen is het resultaat van de koepelvorm, waardoor een dynamisch klanklandschap ontstaat dat in het park ervaren kan worden. Ceder is gebruikt als gevelbekleding vanwege de hoge waterbestendigheid en de rijke verscheidenheid aan kleurtonen dat dit type hout biedt.

Meer informatie over het project is hier te vinden.

Fotografie: naaro

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.