Houten paviljoen Bakehouse

Nieuws

Houten paviljoen Bakehouse

Door: Petra Starink | 04-08-2016

Het houten Bakehouse ontworpen door Alphons ter Avest bestaat uit 5 kuub plataanhout en is samengesteld uit latten die samen een patroon vormen. Symbolen uit 5 verschillende culturen vormen de basis van dit huis en dienen tegelijk als brandstof voor de broodoven binnen in het huis. Iedere zondag wordt hier brood gebakken waarbij de latten uit het huis gebruikt worden om de oven op te stoken. Na verloop van tijd is het huis letterlijk opgestookt. Het Bakehouse is nog te zien tot en met 18 september op de tentoonstelling Sonsbeek’16 transACTION in Arnhem.

Techniek en ambacht centraal

Alphons ter Avest heeft speciaal voor deze tentoonstelling het Bakehouse ontworpen. Techniek en ambacht staan centraal in zijn werk. Hij is afgestudeerd aan de ArtEZ Arnhem en realiseert beelden en projecten in de openbare ruimte en exposeert in binnen en buitenland.

Symbolen uit 5 culturen

Het paviljoen van plataanhout bestaat uit de symbolen van 5 verschillende culturen. De maan en ster uit de Islam, de davidster uit het Jodendom, het Latijnse kruis en de sint jacobsschelp uit het christendom, swastika uit het hindoeisme en dharmachakra uit het boeddhisme.

Opgestookt

Het Bakehouse is in 2 weken opgebouwd. De plek in het park waar het huis staat is bewust uitgekozen, naast de Witte Watermolen waar graan wordt gemalen en waarvan het meel weer wordt gebruikt om het brood te bakken. Iedere zondag komt een bakker met een andere etnische achtergrond hier brood bakken. De houten latten uit het huis worden in de oven opgestookt. Stukje voor stukje gaat het huis op in rook. Als een hart dat zijn eigen lichaam opeet, aldus Alphons ter Avest.

Sonsbeek’16 transACTION

De tentoonstelling Sonsbeek’16 transACTION is nog tot en met 18 september te zien in het park Sonsbeek, de stad Arnhem en Museum Arnhem. De tentoonstelling is samengesteld door het Indonesische kunstcollectief Ruangrupa. Zij willen de bezoekers met de kunstwerken in beweging brengen, elkaar verbinden en laten nadenken over de stad en zijn mogelijkheden.

Kijk op de website voor meer info over de tentoonstelling www.sonsbeek.org.nl

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.