Houten stadsblok Robin Wood

Nieuws

Houten stadsblok Robin Wood

Door: Petra Starink | 05-10-2021

Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam komt Robin Wood. Het gebouw met 165 flexibel indeelbare woningen is een markant baken dat de schakel vormt tussen de levendige stadstraat en de achterliggende woonbuurt. Robin Wood bestaat volledig uit hout en voldoet aan hoge duurzaamheidsambities. Het ontwerp is van Marc Koehler Architects en ANA Architecten.

Ontwerp Robin Wood opgebouwd uit 3 lagen

Het ontwerp is opgebouwd uit drie lagen die samen een ‘Urban Village’ vormen. De eerste laag is een zeven meter hoge, transparante plint met arcade. De begane grond omvat horeca, retail, een broedplaats café met ateliers, een woonlobby, kleinschalige kantoren, maatschappelijke voorzieningen en woonwerkunits. In de ondergrondse garage is plek voor deelfietsen en deelauto’s. De middenlaag bestaat uit woningen die het Tiny Forest, een inheems bos, omarmen. Trappen, straatjes en gedeelde galerijen aan het gebouw vormen een verticaal dorp.

Urban Village geïnspireerd op New Babylon

Op de toplagen steken volumes uit met rondom uitzicht, met zonnige terrassen en daartussen collectieve voorzieningen voor de bewoners, zoals daktuinen, een sportveld en een collectieve woonkamer met keuken en dakterras. Bewoners en ondernemers krijgen inspraak in het beheer en de programmering (kunst, ateliers, tentoonstellingen, workshops) van het gebouw en de selectie van ondernemers die het gebouw gaan gebruiken. Het idee van de Urban Village is geïnspireerd op de utopische stad New Babylon; een open netwerkstructuur waar je oneindig kunt bewegen en ontmoeten.

Houten stadsblok

Het stadsblok bestaat zoveel mogelijk uit hout; een combinatie van houtskeletbouw en CLT. Naast hout worden er voornamelijk circulaire materialen toegepast, zoals gerecycled aluminium voor kozijnen. Een modulair prefab bouwsysteem van houten modules in combinatie met beton staat garant voor een snelle montage op locatie. De kennis en ervaring van ANA Architecten en MKA met houtbouw architectuur komt samen in Robin Wood. Edwin Oostmeijer, MKA en MaMa Pionieers ontwikkelden eerder met hetzelfde bouwsysteem Poppies (MaMa One) in Amsterdam Buiksloterham, waarvan de bouw dit najaar start. Robin Wood bouwt hierop voort.

Tiny Forest

Het centrale Tiny Forest speelt een belangrijke rol in Robin Wood. De principes van het Tiny Forest van de grondleggers Shubhendu Sharma en Akira Miyawaki wordt met Robin Wood naar Nederland gehaald. Op een klein stuk grond komt een zeer intensief stuk inheems bos met een hoge diversiteit, waardoor de lokale biodiversiteit radicaal wordt vergroot. De bomen trekken verschillende soorten vogels en insecten aan. Het bos zorgt tevens voor een uniek microklimaat. Het werkt als een natuurlijke airco, zorgt voor schaduwwerking, vergroot de waterbergingscapaciteit en zorgt voor een mild microklimaat; warmer in de winter en koeler in de zomer. Daarmee wordt o.a. hittestress tegengegaan.

Open Bouwen

Robin Wood is gebaseerd op de principes van het zogenaamde Open Bouwen. De L-vormige woningtypes in het stadsblok kunnen op veel manieren worden ingedeeld, waardoor er voor verschillende leefstijlen een passende woningplattegrond kan worden ontworpen. De indelingen van de woningen zijn flexibel aan te passen in de tijd, afhankelijk van de levensloop. Uniek is dat er ook duplexwoningen op de begane grond komen waarbinnen woon- en bedrijfsruimte zijn gecombineerd.

Community

Robin Wood wordt onderdeel van een groter netwerk van soortgelijke gebouwen in Amsterdam en daarbuiten. De bewoners en ondernemers vormen samen met het shared-living concept ‘MaMa Pioneers’ een community. Samen met Co-Maker en Ziegler Gautier wordt in aanloop naar de start van de bouw begonnen met placemaking om community building in een vroeg stadium te stimuleren. Bewoners ontmoeten elkaar en vormen zo een sociaal netwerk dat zich over meerdere gebouwen uitstrekt. Ze delen ruimtes, organiseren bijeenkomsten en verbouwen samen voedsel. Deze manier van shared-living wordt in Robin Wood voor het eerst toegepast in het middenhuursegment in Amsterdam.

Oplossing voor crisis op woningmarkt

Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en MaMa Pioneers willen met Robin Wood vol inzetten op industriële schaal vervaardigde modulaire houtbouw als oplossing voor de crisis op de woningmarkt en klimaatverandering. Robin Wood wordt het entreegebouw aan de Pampuslaan en de Muiderlaan. Oplevering staat gepland voor 2024.

Beeld/renders: Beauty and the Bit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.