Houten woningen in voormalig Sportfondsenbad Schiedam

Nieuws

Houten woningen in voormalig Sportfondsenbad Schiedam

Door: Petra Starink | 24-06-2020

Op de plek van het voormalige Sportfondsenbad in Schiedam-West komen 17 houten duurzame woningen. Het ontwerp is van Stats Architecten. De woningen zijn onderdeel van Stadsbad, een natuurinclusief woonproject.

Met de bouw van het sportfondsenbad werd in 1933 begonnen. Van het bouwblok werd eerst de helft aan de Burgemeester Knappertlaan gebouwd, vervolgens verrees het zwembad en tenslotte het sluitstuk met de woningen aan het Volkspark. Het zwembad lag uiteindelijk volledig ingebouwd in een woningbouwblok. In 1994 sloot het Sportfondsenbad. 

Parkeergarage

“Het grootste deel van het in een vrij slechte staat verkerende gebouw zal omzichtig worden gesloopt, de omvangrijke ondergrondse kelders krijgen een bijzonder tweede leven. De constructie voor het daadwerkelijke zwembad, de rein- en  vuilwaterkelders en aanpalende ruimtes reiken tot circa zes meter onder maaiveld en bestrijken vrijwel de hele footprint van het gebouw. Middels een ingenieuze hulpconstructie wordt dit verborgen bouwdeel verbouwd tot een parkeergarage met plek voor 26 (ook elektrische) auto’s, bergingen en voorzieningen voor de energiezuinige installaties.”

Woningen in houten bouwstructuur

Bovenop deze ondergrondse structuur worden 17 woningen gebouwd, in een houten (HSB) bouwstructuur. De bouwmassa volgt de huidige contour van het gebouw, maar wordt aanzienlijk kleiner aan de zuidzijde, waar het gebouw plaatsmaakt voor terrassen en een parkeerentree. De lichte, geprefabriceerde houtconstructie bespaart gewicht, is het best geschikt voor een lastige bouwplaats als deze, maar heeft bovendien belangrijke milieuvoordelen door een positieve bijdrage in de CO2-balans. Deze duurzame benadering is kenmerkend voor de uitwerking van het plan: een energiezuinige installatie, waterbuffering, duurzame houten gevelbekleding, zo veel mogelijk circulaire materialen, een groene inbedding met ruimte voor biodiversiteit vormen de ingrediënten. Naast een terras voor elke woning beschikken de toekomstige bewoners over een collectieve tuin. De exacte invulling hiervan zal in overleg met de toekomstige bewoners en omwonenden ontwikkeld worden.

Naar verwachting zullen de werkzaamheden in het tweede kwartaal 2021 starten, waarna de woningen eind 2022 gereed zijn.

Beeld: Stats Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.