Houten woningen voor buurtschap Elix in Zeist

Nieuws

Houten woningen voor buurtschap Elix in Zeist

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-07-2021

In de duurzame buurtschap Elix, in de natuurinclusieve wijk Kerkebosch in Zeist komen 14 CLT-woningen. MIX architectuur maakte het ontwerp van de woningen. Alle woningen zijn gericht op de gedeelde tuin in het binnengebied én op de bosrijke omgeving. Door de woningen onderling te laten verspringen is iedere woning herkenbaar en toch gelijkwaardig.

Toolbox

Buurtschap Elix bestaat uit twee vrijstaande woningen, acht twee-onder-een-dakwoningen en vier rijwoningen. De duurzame leefstijl is de verbinder binnen Elix. De toekomstige bewoners stemden hun woning al in een vroeg stadium samen met de architect af op hun persoonlijke woonwensen. Hiervoor ontwikkelde MIX architectuur een uitgebreide toolbox met ruime keus in opbouwen, trappen, terrassen, gevelopeningen, terrasafwerkingen en indelingen.

Woningen getrapt

Om de collectiviteit te benadrukken en een open binnengebied te creëren, zijn de woningen getrapt: hoe dichter bij het midden, hoe lager. De woningen zijn gericht op het centrale samenzijn. De in hoogte variërende daken worden groen ingevuld voor een rijk natuurlijk landschap. Optioneel zijn de dakterrassen voor nog meer interactie met en beleving van de omgeving. Brede puien in de woonkamers richten zich op het landschap en de gezamenlijke tuin. De getrapte uitvoering, afwijkende plint en het groen in de gevels zorgen samen voor een zorgvuldige inbedding in het landschap.

Circulair ontworpen

De woningen zijn zo circulair mogelijk ontworpen. Ze worden uitgevoerd in cross laminated timber (CLT). Verder wordt voor de installaties gebruikgemaakt van een droge opbouw, onder andere door een computervloer die zorgt voor flexibiliteit op de lange termijn. De woningen krijgen onder meer houtvezelisolatie, isovlasdaken, een hectarvloer en bamboe gevelbekleding.

Materialenpaspoort Madaster

De natuurlijke en ecologische materialen passen bij de bosrijke omgeving van Kerckebosch. Ze worden duurzaam geproduceerd en verwerkt. De woningen krijgen een duurzame energievoorziening door middel van pv-panelen en een warmtepomp. Alle afzonderlijke elementen komen in materialenpaspoort Madaster dat hergebruik mogelijk maakt. Duurzame en klimaatbestendige oplossingen staan ook in de collectieve buitenruimte centraal, zoals waterwinning, voedselproductie en compostering.

Projectgegevens

Architect: MIX Architectuur
Opdrachtgever: BPD
Landschapsontwerp: LOOSvanVLIET
Aannemer: Eco+Bouw
Installatieadviseur: Visietech
Constructeur: Sold Timber

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.