Houten woongebouw Valckensteyn wordt gebouwd op oude fundering

Nieuws

Houten woongebouw Valckensteyn wordt gebouwd op oude fundering

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2021

In de naoorlogse wijk Pendrecht in Rotterdam start begin 2022 de bouw van het 40 meter hoge houten woongebouw Valckensteyn. Het gebouw is een ontwerp van Powerhouse Company, en wordt gebouwd op de oude fundering van de gelijknamige flat die 10 jaar eerder werd gesloopt. Het gebouw van 12 verdiepingen krijgt 82 huurwoningen.

Bovenop fundering bouwen

De lichtheid van het houten ontwerp, in vergelijking met staal en beton, bood de unieke mogelijkheid om bovenop de funderingen van het oude gebouw te bouwen. Nieuwe funderingen worden overbodig en het materiaal en afval wordt aanzienlijk verminderd. De kern en begane grond worden in beton gerealiseerd, verder wordt Valckensteyn voor het grootste deel in hout gebouwd.

Royale houten balkons

De woningen krijgen royale met hout beklede balkons over de breedte van de woning en kamerhoge ramen, zo kan er genoten worden van een weids uitzicht op de omgeving. De plint is voorzien van wanden van travertin (kalksteen) een typisch naoorlogs materiaal van hoge kwaliteit en geeft een knipoog naar het verleden van de wijk Pendrecht.

Fietsenstalling met veel daglicht

In de lobby komt een gemeenschappelijke woonkamer, om de sociale cohesie van de bewoners te versterken. De lobby heeft een sterke verbinding met de fietsenstalling. Met veel ruimte en veel daglicht is het de ambitie om dit de mooiste fietsenstalling van Rotterdam te laten worden.

Collectieve tuinen

De collectieve tuinen van LAP Landscape & Urban Design zijn publiek toegankelijk en creëren een prettige en speelse leefomgeving voor mens en dier met vegetatie en planten die het hele jaar door bloeien.
Ook de parkeergarage heeft hoge duurzaamheidsambities. Het is ontworpen als een “groen tapijt” met geïntegreerde waterfiltratie en cementvrije straatstenen.

Projectgegevens

Project: Valckensteyn
Plan: woningen
Architect: Powerhouse Company, LAP Landscape & Urban Design
Locatie: Burghsluissingel
Deelgebied: Charlois, Pendrecht
Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam
Start bouw: 2022
Oplevering: 2024
Beeld: Powerhouse Company

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.