Houten woontoren HAUT

Houten woontoren HAUT

Nieuws
Door: Petra Starink | 14-07-2016

In het Amsterdamse Amstelkwartier komt een houten woontoren van 73 meter hoog met 21 verdiepingen, het hoogste houten gebouw van Nederland tot nu toe. HAUT wordt een prototype voor innovatief en duurzaam bouwen. Team V Architectuur is samen met Lingotto, Nicole Maarsen, ARUP en brandpartner NLE door de gemeente Amsterdam geselecteerd om de woontoren te ontwikkelen.

In de woontoren worden circa 55 appartementen van verschillende afmetingen gerealiseerd. De kopers krijgen een keuzevrijheid, in grootte, aantal woonlagen,  positie van kamers, buitenruimtes en vides. Binnen een sterk en simpel gevel ontwerp, met witgrijze vloerbanden en hoge ramen, worden de balkons schijnbaar willekeurig in en uit geschoven. De houten plafondafwerking van de balkons en de grote overstekken maken HAUT’s architectuur beeldbepalend.

Duurzaamheid

In de woontoren is ruim drie miljoen kilo CO2 opgeslagen. Naast de innovatieve houtconstructie wordt het gebouw voorzien van energie-opwekkende gevels en wordt het afvalwater opgevangen en gezuiverd. Het ontwerp zal hiermee ruimschoots een BREEAM Outstanding halen, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.

In de driehoekige plint van HAUT komt een overdekte stadstuin: HAUT’s Hortus. De Hortus vormt een verlengstuk van het aangrenzende park Somerlust. Het Innovatielab, een bezoekerscentrum waar de nieuwste innovaties op het gebied van voeding, energie en bouw worden gepresenteerd is een onderdeel van De Hortus. Het lab wordt ingericht door de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE), die als brandpartner bij het project betrokken is.
De verwachting is dat de bouw de tweede helft van 2017 kan beginnen.

Beeld: Team V Architectuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.