HUF-gebouw heropend

HUF-gebouw heropend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-03-2010

Op zaterdag 20 februari kregen 18 naoorlogse Rotterdamse bouwwerken de status van rijksmonument. Tegelijkertijd werd het geheel gerenoveerde HUF-gebouw heropend door ex-minister Plasterk. Het gebouw is een ontwerp van Van den Broek en Bakema uit 1954 en is nu ook rijksmonument.

Ontwikkelaar Provast hield zich al eerder bezig met de herontwikkeling van monumentale gebouwen, zoals de Haagse Passage. Na jaren van verwaarlozing en leegstand verkeerde het gebouw in erbarmelijke staat, maar architect Wessel de Jonge herstelde het gebouw weer in zijn oude glorie en maakte het zelfs compleet.

Op de begane grond en eerste verdieping zijn weer winkels gevestigd, en ja, er zijn weer schoenen te koop, de drie verdiepingen daarboven plus de dienstwoning op het dak hebben een kantoorbestemming gekregen en wordt gehuurd door de Into Action Group. De kracht van het gebouw is zijn transparantie, maar dat bleek tevens het probleem te zijn.

De kantoorverdiepingen waren ’s zomers een sauna met al dat glas rondom. Een speurtocht in de archieven van Van den Broek en Bakema leverde echter een verrassende vondst op. Tekeningen waarbij er aan de buitenzijde zonwering was aangebracht. Dit is in werkelijkheid echter nooit gebeurd, hoewel de bevestigingspunten er voor wél waren aangebracht.

Het HUF-gebouw is nu dus voor het eerst helemaal compleet zoals de architect dat bedoeld had. In de volgende editie van ArchitectuurNL (#02/2010) meer aandacht voor het HUF-gebouw.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.