Huis wijkt op mooie locatie voor architectuur

Huis wijkt op mooie locatie voor architectuur

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-04-2008

In Harderwijk verrijst aan het Wolderwijd, een randmerengebied, een ontwerp van architectenbureau 4-D uit Putten ten koste van het grootste gedeelte van een huis uit 1978. Harderwijker Harry van Beek kocht het perceel aan het Wolderwijd met daarop een vrijstaande woning. Van het huis blijven slechts wat muren staan en dat roept bij mensen vraagtekens op.

Locatie
“Het is heel eenvoudig, ik bouw er iets fantastisch voor terug”, zegt autodidact Van Beek. Hij kocht de woning vorig jaar vooral om de prachtige locatie. “Naar zo’n plek was ik al heel lang op zoek. Kijk eens wat een prachtig uitzicht op het meer.”

Al voor de handtekening bij de notaris werd gezet droomde Van Beek er van om de wat sombere, donkere woning met weinig ramen te vervangen door een licht transparant huis met veel licht en vensters en een terras om van dat fraaie uitzicht te kunnen genieten.

Uniek ontwerp
Architectenbureau 4-D uit Putten voelde de wensen van Van Beek haarfijn aan en vervaardigde het definitieve ontwerp. Het is een uniek ontwerp met door elkaar kruisende houten vormen. Het is nergens van afgekeken, het is geen aansluiting bij een bestaande bouwstijl, het is aan het creatieve brein van Harry van Beek ontsproten.

Het houten bovengedeelte wordt prefab op de betonnen constructie beneden geplaatst. Bijzonder is dat het woongedeelte op de eerste verdieping is gesitueerd wat de natuurbeleving versterkt.

Langdurig project
Het wordt wel een zaak van lange adem. Medio 2008 wordt de houten kapconstructie geplaatst. Voor die tijd worden de overtollige stenen en brokken verwijderd terwijl de bestaande constructie en fundering deels wordt uitgebreid om bijvoorbeeld de badkamer te plaatsen. Die komt wel weer op de begane grond.

Efficiënt
Er wordt tegelijkertijd gesloopt en gemetseld. Volgens Van Beek zit er een zeer doortimmerd plan achter, dat efficiënt met manuren en materialen omgaat. “Het vergt heel veel denkwerk”, aldus Van Beek. Het was wellicht eenvoudiger geweest om de hele woning in één keer met de grond gelijk te maken om het dan door een grotere bouwploeg in hoog tempo op te laten leveren.

Medio 2009 moet het project klaar zijn.

Bron: De Stentor

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.