Hundertwasser en Alberts & Van Huut

Hundertwasser en Alberts & Van Huut

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 15-03-2015

De derde huid – Organische Architectuur van Hundertwasser en Alberts & Van Huut is de titel van een expositie in Museum de Buitenplaats in Eelde, een organisch gebouw dat ontworpen is door Alberts & Van Huut. Het museum toont t/m 12 april 2015 maquettes, tekeningen, schetsen, film en foto’s van twee vertegenwoordigers van de organische architectuur: Friedenscheid Hundertwasser en architectenbureau Alberts & Van Huut. Als individuele karakters binnen de organische architectuur hebben ze beide hun eigen beeldtaal. De expositie toont hun ideale wereld in de vorm van gerealiseerde projecten, theorieën en schetsen, maar ook vrij werk.

Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser (Wenen 1928 – 2000) begon zijn carrière als kunstenaar en maakt vanaf de jaren 60 ook architectonisch werk waarin hij  streeft hij naar een meer fantasievolle, menselijker en natuurlijker leefomgeving. Zijn architectuur valt op door het ontbreken van rechte lijnen, de toepassing van kleurrijk keramiek en de integratie van bomen in de gebouwen. Naast opdrachten voor volledige projecten, wordt hij ook bekend als gebouwendokter.

Derde huid

In zijn performances verdedigt Hundertwasser het recht op de derde huid: naast de huid van het menselijk lichaam (eerste huid) en kleding (tweede huid) moeten mensen hun derde huid (hun woning) kunnen personaliseren om niet te verdwijnen in de anonieme omgeving waarin zij doorgaans leven. Een praktische uitwerking hiervan is het zogenaamde vensterrecht waarbij ieder mens het gebied rondom zijn venster zo ver zijn arm reikt mag veranderen.

Alberts & Van Huut

Ton Alberts (Antwerpen 1927 – Amsterdam 1999) start in 1963 een architectenbureau. In 1975 sluit Max van Huut (Jakarta 1947) zich aan en sinds 1987 opereert het bureau onder de naam Alberts & Van Huut. De samenhang tussen landschap, stedenbouw, architectuur én interieur staat centraal in hun werk. Bekende gebouwen van hen zijn o.a. de voormalige NMB-bank in Amsterdam Zuidoost (1987), de Gasunie in Groningen (1994), de Isala Klinieken in Zwolle (2013) en Museum De Buitenplaats in Eelde (1996).

Geopend t/m 12 april, dinsdag t/m zondag van 11:00 uur – 17:00 uur.

Museum De Buitenplaats Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.