hvdn architecten wint Zuiderkerkprijs 2008

hvdn architecten wint Zuiderkerkprijs 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-12-2008

Het Kasteel, ontworpen door hdvn architecten, heeft de Zuiderkerkprijs gewonnen, omdat volgens de jury: “Het project gewaagd is, inventief, doordacht en uitgesproken, omdat het de ruimte vormt en de ruimte laat, omdat het met een grote zorg en doortastendheid gemaakt is tot een evenwichtig geheel, van de algehele opzet tot en met de details en de techniek.” In 2003 won hvdn de Zuiderkerkprijs met De Albatros.

De jury is onder de indruk van de opzet van Het Kasteel, met een toren die het complex zelf markeert maar ook het hoekpunt van het Sciencepark. Het gebouw zelf maakt indruk vanwege het hoge niveau van afwerking met tal van goed doordachte details. En vanwege het binnenterrein, dat door de fraaie groene windschermen en zijn informaliteit aangenaam aanvoelt.

Regels, normen en eisen
Naast deze kwaliteiten, was ook een heel ander aspect doorslaggevend voor het winnen van de prijs. Het beroep van architect wordt volgens de jury steeds complexer. Zelfs een bescheiden woningontwerp moet tegenwoordig voldoen aan een wirwar van regels, normen en eisen.

hvdn wist op een slimme manier een uitweg te vinden uit een wirwar van regels. Bij Het Kasteel – gebonden aan tal van geluidsnormen – doen zij dit volgens de jury op een zeer overtuigende manier. Naast het Kasteel waren De Havenmeester (Van der Waals/Zeinstra architekten), Hartenlust (Atelier Kempe Thill) en La Grande Cour (Meyer en Van Schooten Architecten, Heren 5 architecten, de Architekten Cie) genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2008.

Projectinformatie

Adres: Carolina Macgillavrylaan
Ontwerpteam: Arie van der Neut, Albert Herder, Vincent van der Klei
Projectteam: Arie van der Neut, Vincent van der Klei, Monika Pieroth, Pascal Bemelmans
Architectonische engineering: Jean-marc Saurer, Vincent van der Klei
Opdrachtgever: Synchroon, Heddes vastgoed
Aannemer: Heddes bouw
Ontwerp-oplevering: 2004-2008
Bouwsom: € 17.000.000
Foto: John Lewis Marshall

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.