Iconische watertoren van Utrecht bewoond

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Iconische watertoren van Utrecht bewoond

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-12-2022

Na jaren van leegstand heeft de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een nieuwe bestemming gekregen. In 2012 is het vervallen Rijksmonument door een particuliere opdrachtgever gekocht. Zecc heeft het ontwerp gemaakt voor de transformatie. Dit betreft een exclusief woonhuis, drie appartementen en een commerciële ruimte op de begane grond.

De uitdaging lag in het verduurzamen, het maken van daglichtopeningen, een mooie buitenruimte met uitzicht op de Dom en een goede ontsluiting met lift en veilig trappenhuis.

Naar boven toe wordt de ruimte steeds opener en ontstaat een spectaculaire opeenvolging van ruimtes. Deze zijn langs vides en open trappen met elkaar verbonden. Letterlijk hoogtepunt is de woonruimte in de fenomenale kap, waar een nieuwe raamstrook op ooghoogte 360 graden uitzicht biedt over Utrecht. De ingrepen zijn zorgvuldig ingepast in de Amsterdamse School architectuur van deze prachtige watertoren.

Indeling

In het onderste gedeelte van de watertoren, van de eerste tot en met de derde verdieping, heeft Zecc drie identieke studio-appartementen gerealiseerd op de bestaande verdiepingsvloeren. Het karakter van het stoere metselwerk en de houten of betonnen balken is hier zoveel mogelijk behouden. Er was voldoende hoogte op deze lagen om een compact volume te maken. Met op de insteekvloer een slaapvertrek en in de onderzijde keuken, badkamer en (lift)schacht.

Voor de studio-appartementen zijn drie grote openingen als nieuwe ‘tijdlaag’ in de gevel gemaakt met stalen vouwpuien in een Cortenstalen kader. Als de pui helemaal open staat, ontstaat in de woning een compacte loggia als buitenruimte.

Bovenin de watertoren, in het voormalige waterreservoir, is een woning gerealiseerd van 400 m2 over zes bouwlagen. De woning begint op de vierde verdieping op de betonnen lekvloer. Hier bevindt zich de entree en toegang tot een eigen lift. De onderzijde van het waterreservoir, gemaakt van plaatstaal met grove klinknagels, is hier goed zichtbaar. De warme roestkleur en het opnieuw zichtbaar gemaakte metselwerk gecombineerd met het wit en het notenhout van de nieuwe ingrepen zorgt voor een lichte, warme en unieke entree van de woning.

Na de entree is via de hangende trap door een insnede in het vat heen een weg gemaakt naar de vijfde verdieping. Hier bevindt zich een vrije ruimte en is plek voor zakelijke presentaties, flmvertoningen of bijvoorbeeld een huisconcert. Natuurlijk daglicht wordt met de nieuwe houten trap naar beneden gebracht.

De zesde verdieping is ingedeeld met drie logeervertrekken met bijbehorende voorzieningen. Hier worden de insnedes in het vat, die zorgen voor daglicht, groter en wordt de relatie met de omgeving en het uitzicht sterker.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.