Icoon Afsluitdijk

Nieuws

Icoon Afsluitdijk

Door: Petra Starink | 17-08-2016

Het eerste weekend van september 2016 markeert Daan Roosegaarde de start van het project ‘Icoon Afsluitdijk’. Hierin staan de rijke geschiedenis en unieke bouw van de Afsluitdijk centraal en wordt de dijk aan de hand van een aantal projecten gevierd.

Waterlicht en Windvogel

In de nacht van 2 en 3 september toont Roosegaarde tijdelijke werken waaronder ‘Waterlicht’. ‘Waterlicht’ is een Noorderlicht van Nederland en toont de kracht en kwetsbaarheid van leven met water. Bezoekers kunnen op de Afsluitdijk ervaren hoe ver het water zou komen zonder menselijk ingrijpen.

Ook is er een tijdelijke expositie te zien met een preview van ‘Windvogel’ en een inkijk naar de permanente ontwerpen die in de loop van 2017 gerealiseerd gaan worden. ‘Windvogel’ wordt de komende periode ontwikkeld in samenwerking met TU Delft naar het idee van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. ‘Waterlicht’ en de expositie zijn in beide nachten tussen 23.00 uur en 02.00 uur gratis geopend voor publiek.

Licht en interactie

Daan Roosegaarde wil dat zijn ontwerpen de schoonheid van de Afsluitdijk versterken. Hij spreekt over een subtiele tweede laag van licht en interactie en van nieuwe koppelingen tussen mens en landschap. Op zondag 4 september maakt de run ‘Afsluitdijk Open’ de dijk toegankelijk voor een nieuw publiek. De dijk wordt teruggegeven aan de mens en er starten duizenden hardlopers.
Meer info via www.afsluitdijkopen.nl

Rijk en regio

Het project is een samenwerking tussen het Rijk en regio, met als doel om de Afsluitdijk nationaal en internationaal op de kaart te zetten als Icoon voor de Nederlandse waterbouw, Dutch Design en als platform voor innovatie.
Foto’s: Studio Roosegaarde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.