IKC Prins Constantijn in Leeuwarden

Nieuws

IKC Prins Constantijn in Leeuwarden

Door: Petra Starink | 02-12-2020

In een nieuw integraal kindcentrum (IKC) in Leeuwarden komen basisschool Prins Constantijn en kinderdagverblijf Sinne samen onder één dak. Het gebouw, ontworpen door De Zwarte Hond en Studio Nauta, wordt gebruikt door meer dan 200 kinderen.

Verschillende bouwfasen

Bijzonder is dat een monumentaal schoolgebouw uit de jaren twintig van de vorige eeuw is geïntegreerd in het ontwerp. De historische organisatorische principes en typerende Amsterdamse School-details worden in een hedendaagse vorm voortgezet in het nieuwe deel. Zo ontstaat een coherent geheel waarin toch de verschillende bouwfasen leesbaar zijn. Het geheugen van de wijk wordt zo behouden, maar tegelijkertijd ook voorzien van een nieuwe laag.

Hout en metselwerk

Het nieuwe gebouw is georganiseerd rondom een aantal leerclusters met ruimten voor samenwerken, spel, concentratie en rust. Het interieur heeft een natuurlijke uitstraling door het gebruik van hout en metselwerk. De oude, gemetselde zuidgevel komt midden in het nieuwe gebouw te staan en vormt het hart van de nieuwe school. Hier komen alle leeftijden onder een groot daklicht en rond een centrale keuken samen.

Fotografie: Jordi Huisman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.