In Breda staat Trap van het Jaar

Nieuws

In Breda staat Trap van het Jaar

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2008

De majestueuze centrale wenteltrap van het Graphic Design Museum Breda is de Trap van het jaar geworden. Het winnende ontwerp is van architect Hans van Heeswijk. De wenteltrap is één groot, licht en luchtig interieurelement. Door de lichte constructie en de glazen treden blijft de ruimtelijke kwaliteit van het museum ook in de kelder behouden.

De titel Trap van het Jaar wordt ieder jaar door EeStairs toegekend aan de meest bijzondere trap die door dit gespecialiseerde bedrijf is vervaardigd. Criteria die bij de verkiezing een rol spelen zijn: kwaliteit van het design, de esthetiek, het materiaalgebruik en de technische realisatie.

Ontwerp Hans van Heeswijk
De bekroonde trap heeft een centrale rol in het museum. De meer dan 360 graden draaiende wenteltrap verbindt de entreefoyer en het museumcafé met het auditorium dat in de kelder is gesitueerd. Hans van Heeswijk ontwierp de trap als een prominent, maar licht en luchtig meubel. Het is een subtiel ontwerp met een perfecte vertaling naar realisatie.

De essentie van het ontwerp is transparantie. Dit is bereikt door een lichte constructie en glazen treden toe te passen. De afwijkende vorm van de trap en het materiaalgebruik stelde EeStairs voor de nodige uitdagingen.

Perfectionistische uitvoering
Twee zware buizen van RVS, met een wanddikte van 16 millimeter, vormen de trapbomen. De hardglazen treden die hierop zijn bevestigd, zijn voorzien van gematteerde folie. RVS designgaas vormt de vulling van de borstwering. EeStairs vervaardigde dit gaas uit staafjes RVS met een doorsnee van 2 millimeter, die doormiddel van RVS draad aan elkaar gevlochten zijn. De kracht van het ontwerp, de harmonie tussen trap en omgeving, en de perfectionistische uitvoering gaven de doorslag.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking aan Hans van Heeswijk vindt plaats op donderdag 6 november aanstaande om 16.00 uur op de Architecten Vakdagen ‘08 in de Champagne Lounge van de Van Nelle Fabriek Rotterdam. De EeStairs stand op de Architecten Vakdagen vind u op nr. T 1-13

Zie ook het project Graphic Design Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.