In het Noorderlicht krijgt 250 flatjes

In het Noorderlicht krijgt 250 flatjes

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-03-2009

In de nieuwbouw op de plek van de oude Sociale Dienst aan de Oudenoord in Utrecht komen ruim twee keer zoveel appartementen (250 stuks in plaats van 110) en minder kantoren dan volgens het vorige plan. Dat komt doordat de oude kantoortoren niet tot woontoren kan worden verbouwd en dus wordt gesloopt.

De nieuwe plannen (project In het Noorderlicht) zien er anders uit dan de oude. Aan de hoogte van de toren (17 verdiepingen, 54 meter) is niet getornd. Evenmin aan de plek. Wel aan de vorm. Die is ronder en moderner geworden. Net als de hele nieuwbouw, een ontwerp van Klunder Architecten uit Rotterdam.

Binnentuin
Nieuw zijn ook de balkons en de binnentuin. Bij de eerste plannen was de gezamenlijke ruimte voor de bewoners op het dak van de laagbouw gepland. Omdat het oude en al geruime tijd leegstaande complex nu gesloopt moet worden, kon in de nieuwe opzet een tuin worden opgenomen. Die moet een groene oase worden voor de bewoners.

De laagbouw wordt verhoogd van drie tot vijf lagen (16 meter). Mede door deze ingreep kunnen er aanzienlijk meer appartementen gebouwd worden.De begane grond of een deel hiervan en wellicht een deel van de eerste etage is gereserveerd voor een sportschool. Op de derde en vierde etage is ruimte ingetekend voor een restaurant. Daar daarboven komt een dakterras.

Hippe week
De plannen ‘In het Noorderlicht’ en het aangrenzende ‘Zijdebalen’ geven de wijk Pijlsweerd rond de Vecht over een aantal jaren een heel andere dimensie. Het nu deels verpauperde gebied met veel vergane bedrijvigheid moet dan een hippe woonwijk zijn, op loopafstand van het centrum.

In Zijdebalen (globaal het gebied tussen Oudenoord, David van Mollemstraat en de Vecht) moeten 450 huizen verrijzen. Een deel in de vorm van sfeervolle grachtenpandjes. Het ontwerp is van het architectenbureau Mulleners en Mulleners.

Bron: AD

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.