In tijdmachine door Drents archief

In tijdmachine door Drents archief

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-11-2012

In 2010 werd Zecc architecten uit Utrecht via een Europese aanbesteding geselecteerd voor de uitbreiding en renovatie van het Drents Archief te Assen. Ruim twee jaar later levert Zecc haar eerste openbare gebouw op.

Het rijksmonument is volledig gereorganiseerd en voorzien van een uitnodigende entree. De gebouwdelen uit verschillende perioden zijn langs een heldere ‘tijdgang’ georganiseerd. De nieuwe ‘tijdmachine’ neemt de bezoeker mee naar het rijke verleden van Drenthe. Met een nieuw entreepaviljoen aan de andere zijde is het Drents Archief gebouw toegankelijk en uitnodigend geworden. Door de complete omkering van de routing en het bijbehorende programma is het oude gebouw letterlijk in deze tijd geplaatst. De parelwitte entree is al vanaf het station aan de singelzijde zichtbaar en is bereikbaar via de nieuwe archieftuin of het naastgelegen Museumlaantje genoemd naar het naastgelegen Drents Museum dat in 2011 werd uitgebreid door Erick van Egeraat.

Vanaf het nieuwe entreegebouw verder het gebouw in zijn alle nieuwe functies via een heldere doorlopende ‘tijdslijn’ aan elkaar geregen. Zo reis je als het ware door de tijd van het heden naar de gebouwdelen uit middeleeuwen. Per periode is een andere benadering voor de architectonische ingrepen en toevoegingen gekozen.

Architect Zecc architecten
opdrachtgever Rijksgebouwendienst
aannemer Brands Bouwgroep B.V.
programma Openbaar archief
periode 2010-2012
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.