Inbo ontwerpt nieuwbouw Universiteit Utrecht

Inbo ontwerpt nieuwbouw Universiteit Utrecht

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2009

Een no-nonsense gebouw met karakter. Dat is GEO, de nieuwbouw voor de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het winnende ontwerp van Inbo in Rotterdam is simpel, functioneel en verrassend. Hiermee sluit Inbo aan op de vraag van de opdrachtgever om een originele maar niet trendgevoelige ontwerpvisie in te dienen. Met het ontwerp toont Inbo haar ambitie om een kwalitatief hoogwaardig gebouw neer te zetten met niet alleen veel aandacht voor architectuur, maar ook voor bruikbaarheid, haalbaarheid en maakbaarheid. Bovendien is het een duurzaam ontwerp: als de nieuwbouw van GEO op de reeds aanwezige centrale WKK (warmtekrachtkoppeling) en WKO-installatie (warmte/koudeopslag) aangesloten wordt, is de gestelde GreenCalc-eis van 216 zeker haalbaar.

Gemeenschappelijk entreegebied
Het gebouw vormt een ensemble met het bestaande gebouw van TNO en het GML-gebouw op het campusterrein De Uithof. Zowel functioneel als architectonisch zijn de gebouwen een drie-eenheid. Ze hebben een gemeenschappelijk entreegebied en maken gebruik van elkaars ruimten. Daarnaast maken gemeenschappelijke beeldkenmerken als horizontale geleding, een rustige uitstraling en een donkere tint de drie afzonderlijke gebouwen tot één geheel.


Robuuste gevel
GEO vormt de kop van het ensemble en de entree van een cluster; een prominente plaats die vraagt om een extra accent in de architectuur. Karakteristiek is de robuuste gevel die doet denken aan een rotsformatie met horizontaal gelede banden in zwart beton en een toeslag van steensoorten. Om het gelaagde karakter te versterken, verschillen de banden in hoogte en dieptewerking. De verdiepte raamstroken die de borstweringen afwisselen, lijken te zijn gepolijst door de wind.

Open karakter
Het interieur is nauw verweven met de gebruikers. Zo wordt het kloppend hart gevormd door een gebouwhoge vitrinekast met een collectie van geologische artefacten en bodemmonsters. Verder is het gebouw kolomvrij dankzij de horizontale geleding, wat een flexibele indeling met open en gesloten werkplekken mogelijk maakt. De vide, centraal in het gebouw, zorgt voor een open karakter en stimuleert zo de communicatie en kennisuitwisseling tussen gebruikers. De hoofdtrap, tot slot, fungeert als verblijfsgebied; de brede treden nodigen uit om ze als tribune of expositieruimte te gebruiken.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.