Industriepark Kleefse Waard wint Gouden Piramide

Industriepark Kleefse Waard wint Gouden Piramide

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 23-11-2015

Nominaties-Gouden-Piramide-20151De Gouden Piramide 2015 is zaterdag 21 november uitgereikt aan Schipper Bosch voor Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. De prijs werd uitgereikt door minister Plasterk van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties aan de directeur van Schipper Bosch, Bart Schoonderbeek. Naast een trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette. In 2014 was de Gouden Piramide voor begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Transformatie terrein

In 2003 verwierf Schipper Bosch het bedrijventerrein Kleefse Waard in Arnhem, onderdeel van het industriecomplex van AkzoNobel. Met Industriepark Kleefse Waard (IPKW) beoogt Schipper Bosch het best denkbare vestigingsklimaat tot stand te brengen voor duurzame bedrijven die zich toeleggen op schone technologie (‘cleantech’). Op basis van een masterplan van West 8 werd het versnipperde gebied getransformeerd tot één aaneengesloten terrein met een strakke, eenduidige inrichting. De cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zijn of worden gerestaureerd en aangepast aan de eisen van de huidige tijd, met behoud van het historische karakter.

Daarbij spant de opdrachtgever zich in om met uiteenlopende voorzieningen en activiteiten een ‘gemeenschap’ te laten ontstaan van bedrijven die elkaar inspireren, onder meer door het uitwisselen van kennis. Schipper Bosch blijft eigenaar van de bedrijfsgebouwen. Door ze te verhuren houdt het de regie in handen en kan het de kwaliteit, de historische waarde en het duurzame en innovatieve karakter van het park en zijn gebruikers blijven bewaken.

Jury

Met de durf en visie die gepaard gaan aan het zakelijk gevoel waarmee hij een bedrijvenpark een lonkend toekomstperspectief geeft, toont de opdrachtgever zich een waar entrepreneur. Het is ondernemend en vernieuwend opdrachtgeverschap ten voeten uit. Daarbij is het opdrachtgeverschap compleet, omdat het zowel goed gekozen ruimtelijke ingrepen omvat als een sterk, toekomstgericht programma.

Boek

Inzendingen van de Gouden Piramide 2015 worden uitvoerig beschreven in de publicatie ‘Naar goed gebruik’ van Uitgeverij nai010 (ISBN 978-94-6208-245-8). In het boek staat een voorwoord van minister Schultz van Haegen van IenM, zijn essays opgenomen van Vincent Kompier, Bas Breman en Zef Hemel en is het juryverslag te  lezen. ‘Naar goed gebruik’ is vormgegeven door Katja Hilberg en geschreven door Olof Koekebakker.

De Gouden Piramide

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt – in oneven jaren voor gebiedsontwikkeling en in even jaren voor architectuurprojecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.