Innovatieve constructie circulaire uitkijktoren Nieuw Delft

Nieuws

Innovatieve constructie circulaire uitkijktoren Nieuw Delft

Door: Petra Starink | 02-02-2021

Bouwkundestudenten aan de TU Delft Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg wonnen in 2019 de Stylos design contest. Studenten werden uitgedaagd om een tijdelijke en circulaire uitkijktoren te ontwerpen, waarmee de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft vanuit de lucht kon worden gevolgd. De toren wordt nu gebouwd en staat op de tijdelijke broedplaats van I CHANGE aan de Westlandseweg.

Innovatieve constructie uitkijktoren

Bijzonder aan het ontwerp is de constructieve constructie. De toren bestaat volledig uit hout. Er worden geen spijkers, schroeven of lijm om de toren op te bouwen gebruikt. De houten balken zitten aan elkaar vast met stalen banden. Omdat het hout daardoor onbeschadigd blijft, kun je het later weer ergens anders voor gebruiken. Daardoor is het ontwerp voor een groot deel circulair. Bovendien is de uitkijktoren zo gemakkelijk uit elkaar te halen en ergens anders weer op te bouwen.

Het observatiedek bevindt zich 10 meter boven de grond. Bezoekers gaan naar boven via een trap aan de binnenkant van het bouwwerk. Omdat de buitenkant uit latten bestaat voel je daar echt dat je in de toren bent. Bovenaan heb je vrij uitzicht op het gebied Nieuw Delft.

Inspiratiebron voor circulair en duurzaam bouwen

Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg werkten hun idee afgelopen jaar uit tot een veilig en haalbaar ontwerp. Ze kregen hulp van bedrijven die het project steunen. Zo maakte Glass Swinging Structures de constructieberekeningen, zorgde StopDigging voor de fundering en leverden Douglas Hout en Fromm Packaging het materiaal. Studievereniging D.B.S.G Stylos hielp het duo om ook andere studenten bij het project te betrekken, zodat het ook voor hen een leerzame casus werd.

Wanneer de uitkijktoren open gaat voor bezoekers is nu nog niet bekend. Dit hangt af van de situatie rondom het coronavirus. Ballast Nedam, gebiedspartner in Nieuw Delft, ondersteunde het ontwerpteam in de voorbereiding en begeleidde de bouw van de toren.  De rol van het bedrijf in de gebiedsontwikkeling van Nieuw Delft stopt niet bij het realiseren van hun projecten: ze zijn langdurig met dit gebied verbonden, ook na oplevering.

Gebiedsontwikkeling Nieuw Delft

Het terrein aan de Westlandseweg is onderdeel van gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Gebiedspartner Ballast Nedam Development is met de gemeente in gesprek over het realiseren van een gebouw met zowel ruimte voor wonen als werken op deze plek. Omdat het nog even duurt voordat de bouw van dit project start, wordt de locatie gebruikt voor tijdelijke initiatieven met een positieve bijdrage op het gebied van verbinding, duurzaamheid en innovatie. 

Fotografie: Vincent Basler

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.