Inschrijven voor Gulden Feniks 2011 vanaf nu

Inschrijven voor Gulden Feniks 2011 vanaf nu

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2010

Inschrijven voor de Gulden Feniks, alias de NRP (Nationale Renovatie Prijs), kan vanaf vandaag. Projectteams kunnen tot 31 januari 2011 hun bijzondere renovatie- en transformatieprojecten online inzenden. ArchitectuurNL en Bouwwereld – vaktijdschriften van Eisma Bouwmedia – zijn exclusief mediapartner van de prijs.

Doel van de Gulden Feniks is de kwaliteit bevorderen van renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Bovendien wil de onafhankelijke jury met deze prijs hergebruik van de bestaande voorraad onder de aandacht brengen van een breed publiek. In het voorjaar van 2011 maakt de jury de genomineerden bekend. De prijsuitreiking is in juni 2011 op PROVADA in de Amsterdam RAI.

De Gulden Feniks is de opvolger van de Nationale Renovatie Prijs (NRP), die sinds 1985 om de twee jaar is uitgereikt en indrukwekkende prijswinnaars heeft opgeleverd. Tegenwoordig vraagt renovatie om een veel bredere aanpak. De jury legt bij de beoordeling daarom meer nadruk op duurzaamheid en het creëren van toekomstwaarde. Bovendien wordt de prijs voortaan jaarlijks uitgereikt.

Nieuwe naam, nieuwe categorie
De naam Gulden Feniks verwijst naar het beeld dat de winnaars ontvangen. De feniks symboliseert de herrijzenis uit de as van de mythologische vogel. Met de naamswijziging is tevens een nieuwe inzendingscategorie geïntroduceerd. Naast de categorieën Renovatie en Transformatie van gebouwen is de categorie Gebiedstransformatie toegevoegd.

De Gulden Feniks is de enige prijs die exclusief voor de bestaande voorraad is. Uniek aan de Gulden Feniks is verder het karakter van een integrale prijs. Het gaat om duurzaamheid, functionele kwaliteit, culturele en maatschappelijke waarde, proceskwaliteit, economische aspecten, innovatie en techniek.

Inzenden
Opdrachtgevers, architecten, aannemers, gemeenten en andere direct betrokkenen kunnen renovatie- en transformatieprojecten indienen die zijn opgeleverd in de periode van oktober 2008 tot en met december 2010. Voor de categorie gebiedstransformatie neemt de jury de uitgevoerde planonderdelen uit deze periode in het licht van de gehele gebiedstransformatie in beschouwing.

Uitgebreide informatie over de voorwaarden en criteria staan op de website. De NRP 2009 kende twee winnaars. Las Palmas in Rotterdam won in de categorie Utiliteit, Jobsveem won in de categorie woningbouw.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.