Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 geopend

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2023

Tot 12 juni 2023 is het mogelijk om in te schrijven voor de Abe Bonnema Architectuurprijs. De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt dit jaar voor de elfde keer uitgeschreven. Doel van de prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. De winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Via de Abe Bonnema Architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de oneven jaren wordt de Abe Bonnema Architectuurprijs uitgereikt en in de even jaren de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten.

Na de uiterste inschrijfdatum van 12 juni 2023, selecteert de jury uit de inzendingen minimaal drie en maximaal vijf genomineerden. De jury staat onder voorzitterschap van Meta Knol. Overige juryleden zijn Steven Delva, Kees Kaan, Hedwig Saam, Gus Tielens en Nathalie de Vries. Deelname staat open voor architecten die zijn ingeschreven in het architectenregister.

Jaarthema optimisme

Bij de beoordeling van de inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 zal de jury naast de criteria uit het reglement speciale aandacht besteden aan projecten die een optimistische en hoopvolle visie op de toekomst uitstralen.

De prijs is uiteindelijk bestemd voor de architect van het door de jury aangewezen beste gebouw dat in de afgelopen twee jaar (2021/2022) in Nederland is opgeleverd. De bekendmaking vindt plaats in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars zijn Mike Korth, Gus Tielens en Marcel Lok met het Spaarndammerhart in Amsterdam (2021), Happel Cornelisse Verhoeven met Museum de Lakenhal in Leiden (2019), Michiel Riedijk met het Stadhuiskwartier in Deventer (2017), Dick van Wageningen met het Nationaal Militair Museum in Soest (2015) en Cruz y Ortiz met het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam (2013).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.