Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs

Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 08-04-2015

De inschrijving voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 is geopend.

Het doel van de prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. De Architectuurprijs is een intiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

Hoogwaardige architectonische kwaliteit

De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en de prijs is bestemd voor de architect van een gebouw dat in de afgelopen twee jaar (2013/2014) in Nederland is opgeleverd en dat een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.

De winnaar van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro. In 2013 was het architectenduo Cruz y Ortiz de winnaar met het Nieuwe Rijksmuseum.

De onafhankelijke jury staat onder voorzitterschap van Frans Evers. Overige juryleden zijn Koen van Velsen, Nynke Rixt Jukema, Edwin Oostmeijer, Marijke Martin en Marjolein van Eig (winnaar van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2014).

Dialoog

Het jaarthema van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 is ´dialoog´. Een weloverwogen en tegelijk eigenzinnige dialoog, zowel met de gebouwde omgeving als met het gangbare typologische, materiaal-technische en stilistische repertoire, is een opvallend kenmerk van Bonnema’s oeuvre. Bij beoordeling van de inzendingen zal de jury bijzondere aandacht besteden aan de wijze waarop het begrip ‘dialoog’ op originele, prikkelende en vernieuwende wijze gestalte heeft gekregen.

Deelname aan de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 staat open voor architecten die zijn ingeschreven in het Architectenregister. De inschrijving sluit op 26 juni 2015. De prijsuitreiking vindt plaats in december 2015.

Foto: De Koepel op de Overplaats in Heemstede van Marjolein van Eig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.