Inschrijving Gouden Piramide 2018

Nieuws

Inschrijving Gouden Piramide 2018

Door: Petra Starink | 06-11-2017

Tot 13 december kunnen er weer projecten worden ingezonden die meedingen naar de Gouden Piramide 2018, de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Meedingen kan met elk uitgevoerd of bijna uitgevoerd project waaraan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk ontwerp ten grondslag ligt. Nieuw aan de prijs is de verhoging van het prijzengeld en het afschaffen van het onderscheid tussen de categorieën Architectuur en Gebiedsontwikkeling.

Inschrijving Gouden Piramide

Particulieren, instellingen, bedrijven, corporaties, overheden, ontwikkelingscombinaties: alle opdrachtgevers (behalve de rijksoverheid) kunnen in aanmerking komen voor de Gouden Piramide. Inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De winnaar ontvangt een speciaal ontworpen trofee en een bedrag van € 75.000 euro. De resultaten worden gepresenteerd in een boek en een documentaire, die bij de prijsuitreiking op donderdag 28 september 2018 verschijnen. Opdrachtgevers die willen deelnemen aan de prijs kunnen zich tot woensdag 13 december 2017 om 17.00 uur inschrijven.

Interviews met eerdere winnaars

Op de website van de Gouden Piramide staan een reeks interviews met winnaars van vorige edities. Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) spreekt met de winnaars over het belang van de Gouden Piramide voor het opdrachtgeverschap, de bekendheid van de prijs en de effecten van de bekroningen.

Architect André van Stigt

Bijvoorbeeld het interview met André van Stigt de architect die was genomineerd in 2016 met De Hallen in Amsterdam. Hij was natuurlijk blij met zijn nominatie voor de Gouden Piramide, maar zei ook: “Beter dan zulke prijzen uit te reiken, zou de overheid haar eigen voorbeeldfunctie serieus kunnen nemen. Dus niet onder het mom van transparantie Rijksvastgoed verkopen aan de hoogste bieder, maar door constructies te bedenken die als resultaat hebben dat een bureau als het mijne – met al die door de overheid erkende ervaring – nu eens wél in aanmerking komt voor grote gebiedsontwikkelingen.”

De Gouden Piramide bestaat sinds 2003 en is een initiatief van de ministeries van BZK, OCW en I&W.

Foto: De Hallen, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.