Inschrijving Job Dura Prijs 2016

Nieuws

Inschrijving Job Dura Prijs 2016

Door: Petra Starink | 11-07-2016

Tot 10 september kunnen er projecten worden ingezonden voor de Job Dura Prijs 2016. De tweejaarlijkse prijs die initiatieven stimuleert en ondersteunt binnen de gebouwde omgeving in de regio Rijnmond. ‘Tijdelijk gebruik van leegstand’ is dit jaar het actuele thema.

Tijdelijk gebruik

In tijden van crisis en leegstand krijgt ‘tijdelijk gebruik’ meer gelegenheid, ook uit noodzaak. Dit biedt kansen voor experimenten en innovatie: nieuwe soorten gebruik of nieuwe samenwerkingsvormen, bijzondere gebouwen die tijdelijk een nieuw leven krijgen of speciale locaties die voor kwetsbare doelgroepen betaalbaar of geschikt gemaakt worden.

Tijdelijkheid kan ook dienen als redmiddel en als positieve impuls. Voorbeelden zijn pop-up voorzieningen in leegstaande winkels, maar ook de stad als tijdelijk decor voor theater. De jury van de Job Dura Prijs 2016 is op zoek naar projecten die aansluiten bij deze thematiek en voldoen aan de zoveel mogelijk van de volgende criteria:
– Creëren van waarde voor de omgeving (waarde voor meer dan alleen de directe eigenaar/gebruiker)
– Bedienen van de publieke zaak (met maatschappelijke relevantie/urgentie)
– Behouden of toegankelijk maken van Rotterdams erfgoed (in ruime zin);
– Ruimte bieden voor experiment en innovatie: testen nieuwe concepten;
– Een voorbeeld zijn van een bijzondere, nieuwe samenwerkingsvorm (in de vastgoedmarkt, aansturend op andere regelgeving, publiek-privaat of samen met de buurt);
– Bijdragen aan efficiënt en duurzaam gebruik in de tijd.

Zowel de gebruiker als de eigenaar, of een andere organisatie die tijdelijk gebruik mogelijk maakt, kunnen zich aanmelden. De voorkeur gaat uit naar een aanmelding in combinatie, als team.

Daan Dura aanmoedigingsprijs

De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Tevens wordt de ‘Daan Dura Aanmoedigingsprijs’ uitgereikt van €7.500, als eerbetoon aan fondsoprichter Daan Dura (1932-2011). Deze prijs wordt toegekend aan een initiatief in de regio Rotterdam dat zich binnen het thema mede richt op de educatie, training en inzet van jongeren in hun grootstedelijke omgeving. In 2014 won Educatieve Tuin De Enk in wijk Vreewijk in Feijenoord de Job Dura Prijs. In 2012 ging de prijs naar theater Walhalla op Katendrecht zie foto.

De projecten kunnen voor 10 spetember worden aangemeld via [email protected]. De uitreiking van de Job Dura Prijs 2016 vindt plaats op donderdag 24 november.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.