Inschrijving voor Dutch Design Workspace in Shanghai

Inschrijving voor Dutch Design Workspace in Shanghai

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-06-2010

In 2009 werd als onderdeel van het Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) programma het initiatief genomen tot het vestigen van een incubator voor de Nederlandse creatieve sector in Shanghai, de Dutch Design Workspace. Dit project biedt een werkplek aan Nederlandse ontwerpers in de disciplines design, mode en architectuur die zich op de Chinese markt willen begeven en ondersteunt ze bij hun eerste stappen in deze uitdagende omgeving met onder meer lokale marketing en promotie, relatiebeheer en praktische overheidszaken. De Dutch Design Workspace zal in juli 2010 volledig operationeel zijn. Geïnteresseerde ontwerpbureaus kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een plek in navolging van de eerste bevestigde deelnemer, Rotterdams architectenbureau MVRDV.

Jarenlang stond China synoniem voor massaproductie van goederen voor de rest van de wereld. Sinds enkele jaren erkent de Chinese overheid echter het belang van een eigen ontwerpsector. Het recentste 5-jarenplan bevat onder de noemer From Made in China to Created in China stimulerende overheidsmaatregelen voor de creatieve sector, die vooral bloeit in en rondom Shanghai. Deze stad voert zelf ook een actief creatieve industriebeleid met steun voor innovatie en kennisontwikkeling en gunstige vestigingsvoorwaarden voor creatieve ondernemingen. Het lijkt een uitgelezen moment voor Nederlandse ontwerpers om aansluiting te zoeken bij de Chinese markt. Shanghai vormt hiervoor een uitstekend startpunt, als toegangspoort naar andere Chinese regio’s en de gehele Aziatische markt. Het is de juiste plek voor het eerste verzamelgebouw in China voor de Nederlandse ontwerpsector.

Deelname
De Dutch Design Workspace staat open voor kleine en middelgrote Nederlandse ontwerpbureaus, die voor het eerst de Chinese markt betreden of hun internationale zaken willen uitbreiden na al eerder in China te hebben gewerkt. Minstens één van de hoofdontwerpers zal naar China verhuizen om in Shanghai te wonen en werken met de rest van het (lokale) team. Rotterdams architectenbureau MVRDV heeft zich als eerste bedrijf aangemeld voor deelname aan het incubator programma.

Het verzamelgebouw biedt ook werkplek aan talentvolle individuele Nederlandse ontwerpers die voldoende capaciteiten hebben om in een flexibele omgeving te kunnen werken. Voor deze deelnemers biedt de incubator de mogelijkheid om met een losse werkplek te beginnen en uit te breiden naar een groter kantoor naarmate de activiteiten gaan groeien. Het programma biedt de deelnemers de mogelijkheid om individueel te ontwikkelen, terwijl onderlinge samenwerking de kans geeft om gebruik te maken van elkaars kennis en expertise.

Ontwerpers die in aanmerking willen komen voor deelname kunnen een aanvraag indienen via het aanmeldingsformulier, dat als download beschikbaar is op de website van Dutch Design WorkSpace. Alle aanmeldingen worden door een selectiecomitė beoordeeld. De belangrijkste criteria bij de beoordeling zijn prestaties op ontwerpgebied, een geschikt portfolio voor China, concrete voornemens voor de Chinese markt met een goede kijk op de eigen kansen en een gezonde financiële basis. Daarnaast spelen motivatie, ambitie en mate van toewijding een belangrijke rol. Het selectiecomitė zal bestaan uit vertegenwoordigers van Nederlandse beroeps- en brancheorganisaties binnen de Programmagroep DutchDFA, Nederlandse ondernemers die al enige tijd actief zijn op de Chinese markt en vertegenwoordigers namens het incubator programma.

Ondersteuningsprogramma
Een essentieel onderdeel van de Dutch Design Workspace is een ondersteuningsprogramma dat de deelnemers helpt bij hun aanloop op deze nieuwe markt. Dit programma bestaat uit actieve steun op het gebied van lokale marketing en promotie in media, relatiebeheer, communicatie met de overheid en praktische zaken als zakelijk advies en bescherming van copyright. Na een diepgaand intake interview wordt er op maat een plan voor ondersteuning gemaakt, volledig afgestemd op de behoeftes van de deelnemer. De ervaringen worden verzameld en gedocumenteerd, zodat de incubator in de nabije toekomst nog sneller en effectiever kan werken.

Locatie
De Dutch Design Workspace zal worden gevestigd in het centrale Jing’an District, net ten noorden van het beroemde French Concession in Shanghai. De indeling van de werkplekken is gebaseerd op een open ruimte, waarbij ontwerpers uit verschillende disciplines in een creatieve omgeving kunnen samenwerken. Middels flexibel meubilair kan de ruimte op verschillende manieren worden ingedeeld. Individuele ontwerpers hebben een eigen bureau en grotere studio’s beschikken samen over een groter oppervlak. De Dutch Design Workspace is volledig gemeubileerd en wordt uitgerust met alle nodige faciliteiten, variërend van high-speed internet en digitale telefonie tot printers, scanners en kopieerapparaten.

Initiatiefnemers
De Dutch Design Workspace wordt opgericht door partners DutchDFA, Shanghai Creative Industry Centre, het Nederlandse Consulaat Generaal in Shanghai en FAR-Architecture & Design Center Shanghai.

Over DutchDFA
Het programma Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA), dat loopt van 2009 tot en met 2012, wil door krachtenbundeling de internationale positie van Nederlands design, mode en architectuur duurzaam versterken.

DutchDFA is een unieke samenwerking van publieke en private partners; de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs Cultuur & Wetenschap en Buitenlandse Zaken, sectorinstellingen Premsela en Nederlands Architectuurinstituut, Atelier Rijksbouwmeester, de beroepsverenigingen BNO, BNA, BNI, Modint en de Nederlandse creatieve steden Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.