Installatie markeert archeologische vindplaats

Installatie markeert archeologische vindplaats

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-05-2008

In Houten Zuid verrijst een intrigerende installatie op het archeologisch rijksmonument genaamd terrein 14. Op de archeologische vindplaats staat een groot pixelbord met de tekst: ‘Hier wordt gewerkt aan geschiedenis; intussen vervliegt de tijd, onherroepelijk’. Donderdag 5 juni 2008 wordt de installatie officieel opengesteld door wethouder Jan Koudijs.

Villa
Het bord is zo uitgevoerd dat in twee verschillende kijkrichtingen een andere afbeelding wordt getoond. Terwijl je er langs komt, verandert de tekst op het bord in een afbeelding van een oud Romeins woonhuis.

De constructie is toegankelijk via een trap waarlangs reproducties te zien zijn van vondsten van opgravingen op het terrein.

Architect
De installatie is ontworpen door Jeroen Schipper Architecten. Dit bureau is in 2003 uitgenodigd door de gemeente Houten om terrein 14 zichtbaar en beleefbaar te maken. Het pixelbord is opgebouwd uit 6500 zwart-witte kubusjes.

Terrein 14 wordt verder ongemoeid gelaten. De ondergrond moet onberoerd blijven om de daarin aanwezige sporen te bewaren voor toekomstig onderzoek.

Tekst en Beeld: JSA

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.