Instituut Beeld en Geluid wint Gouden Piramide

Instituut Beeld en Geluid wint Gouden Piramide

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2008

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft afgelopen zaterdag de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, de Gouden Piramide, gewonnen. De AVRO maakte in het programma over de Gouden Piramide dit nieuws bekend.

Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

Canyon
De inzending betreft het opvallende, kleurige gebouw op het Mediapark in Hilversum dat werd gerealiseerd voor het beheer, de openbaarmaking en het gebruik van archieven van beeld en geluid van vooral de publieke omroep. Veel aandacht is er voor de publieksfunctie middels een ‘experience’.

Een belangrijk deel van het gebouw bevindt zich onder de grond waardoor er een diepte (‘canyon’) ontstond. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten.

Opmerkelijkst
De jury: “Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum is ongetwijfeld een van de opmerkelijkste gebouwen van de laatste jaren. Het gebouw is zeldzaam in zijn wonderbaarlijkheid. Een topprestatie van de architecten, die veel steun hebben gehad van de constructieve vindingrijkheid van het ingeschakelde ingenieursbureau. Zij maakten de indrukwekkende kolomvrije hal, de gevelconstructie en de funderingsbak voor een belangrijk deel mogelijk.

Wat ook wonderbaarlijk is aan het gebouw, is dat de opdrachtgever in feite een amateur was. Maar als algemeen directeur van de stichting is hij met een enorme leergierigheid en vasthoudendheid stap voor stap het proces ingegaan, van het veiligstellen van het benodigde budget, de Europese architectenselectie, het vervolmaken van het ontwerp, het doorlopen van de procedures tot het afdwingen van ‘wat hem beloofd was’ in de eindfase. Hij trad daarbij niet solistisch op, maar steunde nadrukkelijk op een team van drie directe medewerkers uit zijn organisatie en interne werkgroepen voor de functionele feedback.

Initiatief
De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW, en VenW. De prijs werd in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam door minister Plasterk Van onderwijs, cultuur en wetenschap uitgereikt.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.