Integraal kindcentrum Toermalijn geopend

Actualiteiten, Nieuws

Integraal kindcentrum Toermalijn geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-10-2022

Eind september is in Zaandam het door Carree Architecten ontworpen integraal kindcentrum (IKC) geopend. Het gebouw staat op een bijzondere plek met vrij uitzicht over de Zaan en fungeert als brugfunctie tussen de wijk en de Zaan. Het is een compact alzijdig gebouw waarvan het ontwerp van de gevel is gebaseerd op de industrie die eerder in de omgeving stond. De zaagdaken zorgen voor een verticaal accent in een horizontaal programma.

De daken van het IKC zijn georiënteerd op het zuidoosten, wat gunstig is voor de 229 zonnepanelen. Extra daglicht – tot in het hart van het gebouw – wordt verkregen door de daklichten aan de noordzijde. Verder is er extra aandacht besteed aan de materialisering die naadloos aansluit bij de woningen van de Zeeheldenbuurt. Dit betekent: warme baksteen met kleine accenten in de detaillering. Zo draagt het publieke gebouw bij aan de identiteit van de buurt.

Het volume is zo gepositioneerd dat de lange zijde met de meeste onderwijsfuncties gericht is op de Zaan. Op de tweede verdieping zijn in het interieur de kappen en installaties zichtbaar, passend bij de industriële uitstraling van het gebouw. De luchtverdeelzakken met co2 sturing zorgen voor een goed luchtkwaliteit met warmteterugwinning, frisse schoolklasse B. Daarnaast worden de ruimtes verwarmd met lage temperatuurvloerverwarming aangestuurd door de elektrische luchtwarmtepomp. Samen met de hogere RC-waardes voor wand, vloer en dak draagt dit bij aan een EPG van 0. 

Architect

Het duurzaam ontwerp van Carree Architecten geeft de school een grote mate van vrijheid en draagt bij aan de vernieuwende wijze van onderwijs geven. Mascha Wijnands, directeur IKC Toermalijn: “We hebben de betrokkenheid van projectarchitect Nanine Carree erg gewaardeerd, dat hoor je ook weleens anders. De motivatie en betrokkenheid werd steeds groter, omdat we het als team zo goed met elkaar konden vinden.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.