Interactieve passage Tilburg

Nieuws

Interactieve passage Tilburg

Door: Jacqueline Knudsen | 10-05-2016

De interactieve Willem II-passage in Tilburg, een ontwerp van The Cloud Collective, gaat  donderdag 12 mei officieel open. De voetgangers- en fietserspassage verbindt het centrum en de spoorzone, en is onderdeel van een sequentie van ruimten, een totaalontwerp van The Cloud Collective.

In de wanden van de passage zijn ritmes toegepast die in de directe omgeving voorkomen, zo vormt het een vanzelfsprekend onderdeel in de stedelijke sequentie. Twee nieuwe doorgangen door een voormalige NS-werkplaats aan de noordzijde van de sporen maken eveneens deel uit van deze serie stedelijke ruimten.

De wanden van de passage zijn bekleed met glazen bouwstenen, waarvan de maat is afgeleid van de baksteenformaten die veelvuldig zijn toegepast in industriële en woningbouw in de omgeving. Achter de wanden is verlichting aangebracht die interactieve patronen kunnen vormen. Het effect is per steen aanstuurbaar. Op termijn kunnen ook geluids- en wellicht geureffecten toegepast worden. Zonder de conventionele veiligheidsmiddelen als camera’s, is in de tunnel zo een beleving van veiligheid gecreëerd.

Architect geeft toelichting

Op 12 mei ’s avonds spreken in theater de Boemel, naast de net geopende passage, de betrokken partijen over de totstandkoming van de passage, waaronder architect Ingrid van der Heijden (The Cloud Collective). Aan de orde komen het ontwerp, belevingsaspecten, technische uitvoering en toegepaste materialen van de passage.
Het Tilburgse architectuurcentrum CAST organiseert de avond en zorgt dat er tussen 19.00 uur en 20.00 uur mensen aanwezig zijn om vragen over de passage te beantwoorden. Vanaf 20.00 uur begint het programma in theater De Boemel. Deze bijeenkomst is ook online te volgen en achteraf te bekijken via deze link.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg
Architect: The Cloud Collective
Projectteam architect: Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Gerjan Streng, Niels Boswinkel
Programma: Spoortunnel, IC-routes, Passages
Oppervlakte: 3.500 m²
Opgave: Routeontwerp, afbouw, productontwikkeling, SO, VO, DO, BE, WE
Ontwerp – oplevering: 2012-2016
Partners: TCC, Philips, Tetterode, AvecoDeBondt, WSP, Volker Wessels, Michielsen
Openingsfoto: Geerdien Wolthaus Paauw
Overige beelden: The Cloud Collective

Een preview van de passage op spoorzone013TV:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.