Intreerede Juliette Bekkering

Intreerede Juliette Bekkering

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-11-2014

Prof.ir. Juliette Bekkering is benoemd tot voltijd hoogleraar Architectual Design and Engineering aan de faculteit Bouwkunde van de TU/e. Op 28 november spreekt zij haar intreerede uit.

Intreerede

De entreerede van Juliette Bekkering gaat over het ontwerpen zelf en de wijze waarop gebouwen tot stand komen met een eigen herkenbare identiteit. Haar ontwerpmethode richt zich op het ontwerp gedacht vanuit de materialiteit en het maken, de ruimtelijke scenografie en de sculpturale hoofdvorm. Ze gaat in op de twee verschillende tradities in het architectonisch denken: de École Polytechnique en Académie des Beaux Arts. In de synthese tussen deze twee, nog altijd vitale houdingen ligt de essentie van het werk van haar leerstoel Architectural Design and Engineering en de bron van inspiratie voor het ontwerpen.

Juliette Bekkering

Juliette Bekkering studeerde in 1989 af als architect aan de Technische Universiteit Delft. In 1993 rondt ze een Post-Graduate opleiding in de stedenbouw af aan de Polytechnische Universiteit in Barcelona. Na gewerkt te hebben met diverse architecten, als OMA en Neutelings Riedijk, richt zij in 1997 haar eigen bureau op, tegenwoordig Bekkering Adams Architecten, dat zij met Monica Adams leidt.

Architectuurprijs Achterhoek 2014

Bekende ontwerpen van haar hand zijn het hoofdkantoor van Esprit in Amstelveen, het Boostergemaal Oost in Amsterdam,  en de brandweerkazerne in Doetinchem. Hiervoor ontving zij op vrijdag 7 november de Architectuurprijs Achterhoek 2014.

Verschillende ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van architectuur en techniek, zoals het Datacentrum in Leeuwarden. In haar werk combineert zij ontwerp en onderzoek, zoals in de studies Periphery of the Heart en Public Playground. Haar werk werd wereldwijd gepubliceerd en zij was vertegenwoordigd op diverse nationale en internationale tentoonstellingen.  In 2014 werd haar werk tentoongesteld bij de Architectuur Biënnale van Venetië. Eerder was Juliette Bekkering gasthoogleraar Architectuur aan de Technische Universiteit Praag.

Bron en foto: Technische Universiteit Eindhoven TU/e

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.