“Introductie energielabel verkeerde prikkel”

“Introductie energielabel verkeerde prikkel”

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-12-2007

Het energielabel dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is bij verkoop en verhuur van woningen schiet zijn doel voorbij en geeft een verkeerde prikkel. Dat stelt Jeroen Stoop, directeur van www.makelaarsland.nl. Nu al blijkt dat het energielabel geen enkele rol speelt bij de keuze van mensen voor een bepaald huis, zo wijst het contact dat Makelaarsland heeft met huizenkopers uit.

Tegelijkertijd stelt de makelaarsorganisatie vast dat mensen wel degelijk willen investeren in een energiezuinig huis als daar een positieve financiële prikkel tegenover staat. Denk hierbij aan renteloze overheidsleningen of korting op de overdrachtsbelasting.

Beperkte maatregel
Makelaarsland zegt het idee van de energielabels op zichzelf ‘niet verkeerd’ te vinden. “Maar”, zegt Stoop, “het is een veel te beperkte maatregel om de milieu-ambities van Minister Cramer te bewerkstelligen. Het beoogde doel, namelijk een aanzienlijke reductie van de CO2 uitstoot, zal hiermee niet worden bereikt.”

Volgens Stoop is het energielabel bovendien gericht op een te kleine doelgroep. “Verkopers en verhuurders gaan geen duizenden euro’s spenderen aan energiezuinige maatregelen om zo hun huis wat beter op de markt te kunnen zetten. De geïnvesteerde kosten worden immers nooit 1-op-1 terugverdiend. Bovendien bereik je slechts een klein deel van de huishoudens. Het duurt jaren voordat alle huizen in Nederland een keer verkocht of verhuurd zijn en dus van een energielabel zijn voorzien”, aldus Stoop.

Stimulerende maatregelen
Volgens de makelaarsorganisatie zou Cramer het kabinet moeten voorstellen maatregelen te nemen die alle huiseigenaren stimuleren in plaats van hoop te vestigen op een zelfregulerend systeem van verplichte energielabels bij verkoop en verhuur van woningen.

“Ik ben ervan overtuigd dat een oplossing, waarbij bijvoorbeeld een renteloze lening vanuit de overheid wordt verstrekt ten behoeve van het nemen van energiebesparende maatregelen, veel meer effect heeft. Hierdoor gaat de energierekening omlaag en dat maakt het mogelijk om een deel van de lening gedurende de terugverdienperiode af te lossen.”

Belastingkorting
Specifiek voor kopers ziet Stoop meer soulaas in een korting op de overdrachtsbelasting. “Door kopers de mogelijkheid te bieden om een deel van de overdrachtsbelasting te kunnen terugverdienen door het nemen van energiebesparende maatregelen wordt de stimulans wel heel erg groot. Als we in het achterhoofd houden dat de overdrachtsbelasting jaren geleden ‘tijdelijk’ met 1 procent verhoogd is tot 6 procent, dan zou het voor de hand liggen dat procentpunt nu terug te geven om zo de benodigde aanpassingen te kunnen bekostigen.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.