‘Investeren in monumenten’

‘Investeren in monumenten’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-09-2007

Het Restauratiefonds pleit in het rapport Investeren in Monumenten voor duurzame financiering van monumentenzorg.

Het Nationaal Restauratiefonds heeft in het kader van de ontwikkelingen rondom het monumentenstelstel het rapport Investeren in Monumenten uitgebracht. Het rapport bevat concrete aanbevelingen voor een gefundeerde toekomst van de monumenten in Nederland.

Professor mr. Pieter van Vollenhoven – voorzitter van het fonds – heeft de aanbevelingen middels een brief onder de aandacht van minister Plasterk gebracht.

Het accent in Investeren in Monumentenligt op het wegwerken van de bestaande restauratie-achterstand. Hiervoor zou nog circa 62 miljoen euro extra nodig zijn. Daarnaast moet het subsidiebudget verhoogd worden van 40 naar 58 miljoen euro alle monumenten in goede staat te kunnen houden. Het financiële instrumentarium moet verbeterd worden. Dit zou kunnen door bij de herbestemming van monumenten een deel van de kosten die noodzakelijk zijn voor het creëren van een nieuwe bestemming met een lage rente te financieren.

Het Restauratiefonds doet ook aanbevelingen over de relatie tussen cultuurhistorie en ruimtelijke ordening, het selectiebeleid voor monumenten, de gebiedsgerichte monumentenzorg en de bestuurlijke verantwoordelijkheden.

Het rapport van het Restauratiefonds is een bijdrage aan de door Plasterk geïnitieerde brede discussie over het monumentenstelsel.

Bron: Nationaal Restauratiefonds

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.