Invulling Oostereiland steeds duidelijker

Invulling Oostereiland steeds duidelijker

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-05-2009

De invulling van de transformatie van het gevangeniscomplex Oostereiland in Hoorn wordt steeds duidelijker. De restauratie wordt nog deze zomer aanbesteed. Eerder dit jaar heeft de gemeente Hoorn vanwege de kredietcrisis besloten het eiland helemaal zelf te ontwikkelen.

De gemeente is sinds eind 2007 eigenaar van het eiland. Direct daarna is een subsidieaanvraag voor de restauratie van het voormalige gevangeniscomplex ingediend. Mei 2008 kreeg de gemeente bericht dat ze op ruim 2,9 miljoen subsidie van het rijk kan rekenen. Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat de restauratie eind 2010 klaar is. Dit najaar gaat het werk daadwerkelijk van start.

Drie gebouwen
Het voormalige gevangeniscomplex bestaat uit grofweg drie delen: het Alkovengebouw, het Admiraliteitsgebouw en het cellenblok. In het Alkovengebouw komen het Museum van de Twintigste Eeuw, het Ontwerpcentrum en een deel van Filmhuis Hoorn. De grote filmzaal wordt ingericht in het aangrenzende cellenblok.

Hier komt verder een low budgethotel met horeca. Het gaat om horeca voor de culturele voorzieningen, maar ook voor andere bezoekers van het eiland. In het zogeheten Admiraliteitsgebouw komen vijftien woningen, vijf bedrijfsruimten en een havenwinkel/toeristisch informatiepunt.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Gevangeniscomplex Oostereiland heringericht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.