ipv Delft ontwerpt lichtmasten

Nieuws

ipv Delft ontwerpt lichtmasten

Door: Petra Starink | 15-01-2015

Sinds kort wordt de Paardenmarkt in Alkmaar verlicht door 2 bijzondere rode lichtmasten ontworpen door ipv Delft. De masten zijn 12 meter hoog en hebben een draaibare arm.

De gemeente Alkmaar had een duidelijk beeld voor ogen: 2 grote masten met een uitgesproken rode kleur, bedoeld om de Paardenmarkt met een verlichtingsniveau van minimaal 30 tot 40 lux te kunnen verlichten. Een vereiste van de opdrachtgever was dat het bovenste gedeelte van de masten weggedraaid kon worden naar de zijkant van het plein dit ivm de locatie van de jaarlijkse kermis.

Karaktervol ontwerp

Ontwerpbureau ipv Delft kreeg de opdracht om op basis van de wensen en een schets van de stedenbouwkundig ontwerper te komen met een eenvoudig en karaktervol ontwerp. Het eindresultaat zijn 2 sierlijke masten met lichtbronnen die volledig zijn geïntegreerd in het volume van de mast. De stalen masten zijn gemaakt van samengestelde profielen en hebben een trapeziumvormige doorsnede. De rode kleur die gekozen is komt overeen met de gevelluiken op de historische panden in Alkmaar.

Bijzondere aanbesteding

ipv Delft heeft naast het maken van het ontwerp ook de gemeente begeleid naar de aanbesteding, die was bijzonder want in plaats van de standaard aanbesteding werd gekozen voor een aanbesteding waarbij alleen vormgeving en functionaliteit vastlagen. Doordat er minder voor de hand liggende partijen werden uitgenodigd leidde dit ertoe dat bruggen- en slagboomkastenfabrikant Machinefabriek Rusthoven de lichtmasten heeft geproduceerd.  De 2 lichtmasten zijn eind november 2014 in gebruik genomen.

Voor meer informatie www.ipvdelft.nl

Fotografie: ipv Delft

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.