Iris van Herpen, Kunst+Techniek-prijs en expositie

Nieuws

Iris van Herpen, Kunst+Techniek-prijs en expositie

Door: Jacqueline Knudsen | 15-09-2016

Modeontwerpster Iris van Herpen is de winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2016 is modeontwerper. Haar creaties zijn van grote innovatieve en sculpturale waarde en hebben grote impact op haar vakgebied. Van Herpen ontvangt de prijs op donderdag 3 november 2016 in de Bergkerk in Deventer, tijdens de opening van de tentoonstelling Iris van Herpen – Metabolic.

Bij het ontwikkelen van materialen en collecties werkt Iris van Herpen vaak interdisciplinair met architecten, onderzoekers, (bio)technologen, ontwerpers en kunstenaars. De thema’s van Van Herpens collecties doen wetenschappelijk aan. Voor Micro (2012) gebruikte ze beelden uit een elektronenmicroscoop en dook ze in de wereld van de micro-organismen; Radiation Invasion (2009) had de elektromagnetische straling in ons dagelijks leven als onderwerp. Haar ontwerpen zijn wereldwijs in museumcollecties opgenomen, onder andere van het Metropolitan Museum of Art in New York, die haar werk afgelopen zomer een prominente plek gaf in de expositie Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology. Het werk van Van Herpen wordt breed erkend. Iris van Herpen was in 2013 de grote winnaar van de Dutch Design Awards, met productontwerper Jólan van der Wiel ontwikkelde ze een magnetische jurk.

Innovatief

Voor het eerst in het 15-jarig bestaan van de Kunst+Techniek-prijs staat mode centraal. De meer dan instrumentele toepassing van technologie in de ontwerpen van Iris van Herpen, deed de jury unaniem besluiten haar de prijs toe te kennen. ‘Ze combineert handwerk en technologie en haar werken zijn uniek en grensverleggend. Met haar innovaties levert zij een bijdrage aan de verduurzaming van de mode-industrie.’ Het onderzoek dat Van Herpen doet naar nieuwe materialen is mogelijk de ‘disruptive’ factor in de mode-industrie die misstanden in het productieproces, bijvoorbeeld als het gaat om de milieubelasting en arbeidsomstandigheden de wereld uit kan helpen.

Expositie Iris van Herpen – Metabolic

Van 4 november t/m 4 december 2016

Di-wo-zo 11 – 17 uur

Do-vr-za 11 – 21 uur

Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer

Vrij toegankelijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.