Isoleren onder extreme omstandigheden

Nieuws

Isoleren onder extreme omstandigheden

Door: maurice | 05-10-2011

Twee recent opgeleverde projecten – een op Antartica en een in het Midden-Oosten – tonen aan dat aerogelisolatie ook onder extreme klimaatomstandigheden doeltreffend reageert op lage en hoge temperaturen. Aerogel is de lichtste en best isolerende vaste stof ter wereld. Volgens de fabrikant bewijzen de extreme voorbeelden dat isoleren met aerogel toepasbaar is voor alle types Europese en Noord-Amerikaanse gebouwen.

Koudklimaatproject

Het Halley V1 Research Station op Antarctica zal weldra operationeel zijn. Dit ongewone gebouw is om vele redenen opmerkelijk onder meer door toepassing van een vernieuwende isolatietechnologie in de ramen. Deze technologie, gebaseerd op LumiraTM-aerogel, werd speciaal ontworpen om maximale isolatie te bieden bij temperaturen die kunnen dalen tot -58°C en windsnelheden van meer dan 160 km/u.

Slimme oplossing

De Halley-basis is gevestigd op de Brunt Ice Shelf en moest in de loop der jaren herhaaldelijk worden herbouwd nadat ze het begaf onder de druk van de sneeuw. Dit meest recente station werd ontworpen door architecten van Hugh Broughton en omvat acht individuele modules die met elkaar verbonden zijn door korte, flexibele gangen. De modules worden boven het sneeuwoppervlak gehesen door hydraulische poten op ski’s. Dankzij deze slimme oplossing kan het station indien nodig enkele kilometers worden verplaatst wanneer gletsjerverschuivingen een probleem vormen.

Oosten gericht

De meeste leefruimtes bevinden zich in de centrale module met dubbele hoogte die voorzien is van een groot, naar het oosten gericht raam. Om tot maximale prestaties te komen zonder de isolatie in het gedrang te brengen, werd het Okagel-glasbekledingsysteem opgevuld met Lumira-aerogel. Dit bevordert de verspreiding van diffuus daglicht zonder verblinding, schaduwen of hotspots gedurende de zes maanden dat de zon nooit ondergaat.

Meer comfort

Het systeem isoleert niet alleen zeer goed, het biedt ook prima geluidsisolatie tijdens de wintermaanden, een periode zonder zonlicht, maar vaak met aanhoudende stormwinden. Met andere woorden, door hoogpresterende geïsoleerde ramen te gebruiken in een dergelijke vijandige omgeving hebben de architecten aanzienlijk meer comfort gecreëerd voor de bewoners van het station, die het hele jaar door leven en werken in deze krappe ruimtes waar ze meteorologische, glaciologische, seismologische, radioastronomische en geospatiale studies uitvoeren.

Autoshowroom

Lumira-aerogel wordt ook toegepast in extreem hete klimaatzones zoals het Midden-Oosten. Een goed voorbeeld is de nieuwe autoshowroom in Ras al-Khainah,op 120 km van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, een gebied met erg hoge dagtemperaturen die regelmatig hoger liggen dan 40°C. De zon schijnt er erg krachtig en verblinding en oververhitting vormen dus ernstige problemen voor architecten in dit gebied.

Het doel was deze showroom van de juiste hoeveelheid daglicht en temperatuurisolatie te voorzien die de behoefte aan energievretende klimaatregeling en kunstlicht kon terugdringen. Gezien de aard en het doel van het gebouw was het echter vooral van belang voor minder verblinding en voor een gelijkmatige lichtverspreiding te zorgen.

De oplossing bestond erin de hoeveelheid wandbeglazing tot een minimum te beperken en op het dak Xtralite-polycarbonaatkoepels te installeren, geïsoleerd met Lumira-aerogel. Hierdoor worden de showroom, het atelier en de kantoorruimtes voorzien van gelijkmatig verspreid licht en worden oververhitting en de energiekosten binnen de perken gehouden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.