IWA-certificaat voor Nederlands architectenbureau

IWA-certificaat voor Nederlands architectenbureau

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-06-2008

Ector Hoogstad Architecten is als een van de eerste Nederlandse architectenbureaus IWA-gecertificeerd. Het keurmerk werd gisteren uitgereikt door Hobéon Certificering. Een Integraal Werkend Architectenbureau (IWA) beheerst de totale levenscyclus van gebouwen. “Er is een tweedeling tussen bureaus die primair ontwerpen, en bureaus die álle aspecten beheersen”, zegt directeur Max Pape van Ector Hoogstad Architecten. “Het certificaat geeft opdrachtgevers nu duidelijkheid wie tot welke categorie behoort.”

Het IWA-certificaat is een initiatief van de Stichting Integraal Werkende Architecten, opgericht vanuit de BNA. De stichting promoot de voordelen van de integrale dienstverlening van de aangesloten bureaus. Centraal staan de belangen van opdrachtgevers. Negenentwintig organisaties zijn nu lid van de stichting.

Van ontwerp tot exploitatie
“Ons ISO-certificaat zegt vooral iets over hoe we iets maken, IWA gaat over wat we maken, ons ‘product’. Dat je in staat bent ook daadwerkelijk dát te leveren wat je hebt afgesproken. Vanaf nu wordt ook door externen permanent gekeken of we alle aspecten van ontwerpen, bouwen en exploiteren inderdaad tot in de finesses beheersen”, zegt Pape. “Architectuur kun je alleen maken als je ook alle andere aspecten beheerst. Alleen dan kun je echte kwaliteit leveren én de belangen van je opdrachtgever behartigen, vooral financieel.”

Volgens Pape is het certificaat een goede stap naar de ontwikkeling van meer integraal werkende architectenbureaus, hoewel een echte doorbraak nog veel tijd zal kosten. “Aan denken en praten is in onze branche geen gebrek, maar het ook echt doen is vaak een heel ander verhaal.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.