Iwan Baan: Moments of architecture

Actualiteiten, Evenementen, Exposities, Nieuws

Iwan Baan: Moments of architecture

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-09-2023

Van 21 oktober 2023 tot 3 maart 2024 is in het VITRA Design Museum in Duitsland de eerste grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Iwan Baan te zien. De tentoonstelling, met de titel ‘Iwan Baan: Moments in Architecture’, weerspiegelt de brede reikwijdte van de fotograaf. Dit gebeurt door een panorama te schetsen van de mondiale architectuur aan het begin van de eenentwintigste eeuw, waarbij de stedelijke en sociale context ervan en de mensen die er gebruik van maken in kaart worden gebracht.

De beelden van Iwan Baan documenteren de groei van mondiale megasteden, verkennen traditionele en informele woningbouwstructuren en portretteren gebouwen van vooraanstaande hedendaagse architecten. Hieronder Rem Koolhaas, Herzog & de Meuron, Kazuyo Sejima en Tatiana Bilbao.

Digitale media

Verder speelt de tentoonstelling in op de opkomst van digitale media van de afgelopen dertig jaar. Media die de wereld van fotografie en architectuur fundamenteel hebben veranderd. Afbeeldingen van nieuwe gebouwen komen in realtime beschikbaar, waardoor de opkomst van architecten wordt bevorderd, ontwerpprocessen worden beïnvloed en architectuur een visueel product wordt.

Geen enkele andere fotograaf heeft deze ontwikkelingen zo nadrukkelijk vormgegeven als Iwan Baan. Dit doet hij door snelle, nauwkeurige en scherpe foto’s te maken die diep menselijk en poëtisch kunnen zijn. ‘Hij weet hoe je een gebouw er geweldig uit kunt laten zien, maar hij legt ook de momenten vast waarop architectuur tot leven komt, wanneer plannen worden gemaakt, wanneer werknemers rusten, wanneer mensen in- of uitgaan. Veel iconische beelden van de afgelopen twintig jaar zijn door Baan gemaakt, van de ‘officiële’ portretten van architectonische monumenten tot foto’s van Manhattan in het donker na de orkaan Sandy in 2012’, schrijft het museum.

Van film tot foto

De tentoonstelling toont voorbeelden uit alle gebieden van het werk van Iwan Baan sinds het begin van de jaren 2000. Het bevat filmbeelden en zelden gepubliceerde foto’s van traditionele en informele architectuur wereldwijd. Van de ronde Yaodong-dorpen in China tot de uit de rotsen gehouwen kerken van Ethiopië, van zelfgebouwde woningen met meerdere verdiepingen in Caïro tot de Torre David in Caracas. ‘Wat belangrijk is, is het verhaal, dat heel intuïtief en vloeiend is. Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in het tijdloze architecturale beeld als wel in het specifieke moment in de tijd, de plaats en de mensen daar – alle onverwachte, ongeplande momenten in en rond de ruimte, hoe mensen omgaan met die ruimte, en de verhalen die daaruit voortkomen. ontvouwen zich daar’, vertelt Iwan Baan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.