Jaap Bakema Study Centre

Nieuws

Jaap Bakema Study Centre

Door: Jacqueline Knudsen | 03-10-2013

Het Nieuwe Instituut realiseert in samenwerking met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft een nieuw studiecentrum: het Jaap Bakema Study Centre (JBSC). De samenwerking biedt beide organisaties de mogelijkheid om te profiteren van elkaars expertise, bronnen en netwerken. Het eerste gezamenlijke onderzoeksprogramma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme. Het Jaap Bakema Study Centre is gevestigd in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.

Onderzoek en kennisontwikkeling

In het Jaap Bakema Study Centre worden onderzoeksprojecten geïnitieerd en uitgevoerd, die leiden tot tentoonstellingen, publicaties, discussies of specifieke deelonderzoeken, gerelateerd aan het programma van Het Nieuwe Instituut, en het onderzoeksprogramma van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het studiecentrum faciliteert ook onderzoek van en in samenwerking met derden.  Het programma van het Jaap Bakema Study Centre is maatschappelijk relevant en stelt eigentijdse sociale vraagstukken aan de orde. Maar het levert ook een bijdrage aan fundamenteel onderzoek en kennisontwikkeling op het gebied van de creatieve industrie: van ontwerp, cultuur en samenleving.
Het historische materiaal uit het archief van Het Nieuwe Instituut zal nadrukkelijk een rol spelen in actueel onderzoek en bij publieke discussies. Het onderzoek van de TU Delft verstevigt de positie van de collectie van het Nieuwe Instituut in een breed, internationaal wetenschappelijk netwerk. Het Nieuwe Instituut biedt een podium voor de onderzoeksresultaten van de TU Delft waardoor die gedeeld kunnen worden met een breed publiek. Ook samenwerking op het gebied van collectiebeheer en digitalisering behoort tot de mogelijkheden.

Dirk van den Heuvel

Het Jaap Bakema Study Centre zal worden geleid door Dirk van den Heuvel, Universitair Hoofddocent aan de Faculteit Bouwkunde, TU Delft. Hij is (mede-)auteur van toonaangevende publicaties op het gebied van de naoorlogse moderne architectuur, waaronder Team 10: In Search of a Utopia of the Present (1953-1981) and Alison and Peter Smithson: From the House of the Future to a House of Today. Dirk van den Heuvel is een redacteur van DASH, Delft Architectural Studies on Housing en tevens redacteur van Footprint, Delft Architecture Theory Journal. Hij was gastcurator voor het NAiM/Bureau Europa in Maastricht en een voormalig redacteur van het tijdschrift OASE.

Nederlands Structuralisme
Het eerste gezamenlijke onderzoeksprogramma is een breed opgezet onderzoek naar de geschiedenis en de actuele relevantie van het Nederlandse Structuralisme, een stroming die de menselijke maat terug wilde brengen in de architectuur. Daarin speelt de waardering van erfgoed een rol, in relatie tot hergebruik en transformatie van naoorlogse tuinsteden en jaren ‘70 woonwijken. Het onderzoek zal leiden tot diverse publicaties, tentoonstellingen en congressen.

Jaap Bakema
Het studiecentrum is vernoemd naar architect Jaap Bakema (1914-1981), een internationaal vooraanstaand en maatschappelijk betrokken Nederlandse architect. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau Van den Broek en Bakema was verantwoordelijk voor een aantal van de belangrijkste naoorlogse projecten, zoals winkelcentrum de Lijnbaan in Rotterdam. Het archief Van den Broek  en Bakema bevindt zich in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Jaap Bakema was bovendien hoogleraar aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Op de foto: Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door Guus Beumer (Het Nieuwe Instituut) en Karin Laglas (TU Delft). Foto: Fred Ernst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.